Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Dječak div (12) visok čak 213 centimetara još raste

Amerikancu Brendenu Adamsu (12) se "odlomio" kromosom i pritisnuo gen za rast. Dosegao je 213 cm, a očekuje se da će narasti više od 243 cm

ABC
Foto: ABC
14 komentara

Brenden Adams (12) iz američke savezne države Washington viši je od 213 centimetara i još uvijek raste. Viši je od prijatelja iz razreda i roditelja. Mora se saginjati kad prolazi kroz vrata, ne može sjediti u školskoj klupi jer je prevelik pa sjedi pokraj nje, a prevelik je i za mamin terenac. Jedva se nekako ugura na treći red sjedala u automobilu, dok noge drži na spuštenom srednjem redu. Brenden treba cijeli tim liječnika koji brine o njemu. Ima goleme zglobove i tumore, a zubari su mu izvadili 12 zuba viška. Nije bilo nikakvih znakova divivskog rasta kad se rodio. Bio je dug normalnih 49,5 cm. Počeo je pretjerano rasti s dva mjeseca, a s četiri je imao sve zube.
- Nikad nisam vidjela nikoga poput njega. S četiri godine bio je velik kao osmogodišnjak - kaže genetičarka Melissa Parisi. Kod dječaka se 12. par kromosoma ne podudara, a znanstvenici ne mogu objasniti zašto i kako se jedan od njih odlomio te ometa gen koji kontrolira rast. Brenden je jedini na svijetu s ovim poremećajem. Očekuje se da će narasti više od 243 cm, a liječnici ne znaju kako zaustaviti njegov rast. Daju mu hormon testosteron koji ga je usporio. Majka je dala sagraditi novu kuću u kojoj se njezin sin lakše kreće jer su stropovi i vrata puno viša.
- Želim da ljudi shvate kako se ne razlikujem od njih - rekao je.

Možda vas zanima i ovo:
Message