Obavijesti

News

Komentari 125

Dječaka Hamzu (13) mučili su i ubili, postao je simbol otpora

Dječaka Hamzu (13) mučili su i ubili, postao je simbol otpora
8

Sirijske snage sigurnosti pokupile su Hamzu (13) na prosvjedu protiv predsjednika. Slomili su mu kosti, upucali ga i odrezali genitalije. Tijelo su vratili za mjesec dana

VIDEO

Sirijska vojska uhitila je 29. travnja Hamzu Ali al-Khatiba (13) u mjestu Jiza. Njegova obitelj mjesec dana nije znala što se dešava s njim i hoće li im se uopće vratiti živ. Nažalost, crne slutnje su se i ostvarile. Policajci su im doslovno, poput nekog predmeta, dostavili tijelo njihova sina. Jedva su ga prepoznali jer se činilo kao da su mu slomili svaku kost. Bio je potpuno izobličen, neprepoznatljiv. Gomila opeklina od cigareta, prostrjelne rane od metaka na obje ruke i torzu, razbijena kost koljena i mnoge druge ozljede bile su posvuda po dječakovu tijelu. Ni sada sa sigurnošću njegova obitelj ne zna što ga je točno ubilo, a oporbeni aktivisti tvrde kako ga je ubila vojska. Sirijske vlasti u srijedu su objavile kako će pokrenuti potpunu istragu kako bi se otkrilo kako je ubijen dječak, piše BBC. I dalje tvrde kako je dječak ubijen s tri hica tijekom demonstracija te da se na predaju tijela čekalo jer ga nisu mogli identificirati.

Hamzinoj obitelj rekli su da ne pričaju o stravičnom ubojstvu njihova sina. Oni nisu mogli šutjeti već su objavili video koji je zgrozio čitav svijet. Hamzu su brutalno mučili i ubili vojnici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Snage sigurnosti okomile su se na prosvjednike koji traže ostavku Asadovu ostavku.  Snimka Hamzina izmrcvarenog tijela uistinu nije za one slabijeg želuca. Glas u pozadini opisuje što su sve vojnici radili nevinom dječaku. Tijelo dječaka snimili su neposredno prije njegova pokopa.

- Ovo je dokaz mučenja. Pogledajte masnice na njegovu licu i vratu kojeg su mu slomili. Pogledajte sve te masnice na njegovim nogama. No ima nešto puno gore. Monstrumi se tu nisu zaustavili pa su mu odrezali genitalije - čuje se na videu. 

U tom trenutku snimka je cenzurirana jer su rane preteške za gledati. Zbog objave videa Hamzina su oca uhitili prošli tjedan. Nezavisni sirijski stručnjaci proučavali su snimke i tvrde kako se iz rana i masnica na dječakovu tijelu može vidjeti da su ga tukli i mučili elektro šokovima, piše Telegraph.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što se saznalo za ubojstvo nevinog dječaka tisuće ljudi izašle su na ulice Sirije izvikujući njegovo ime. U Damasku su prosvjedovala djeca kako bi obilježila "Hamzin dan". Na Facebooku su osnovali grupu njemu u čast, koja je privukla oko 60.000 obožavatelja. Mučki ubijen dječak postao je narodni mučenik, simbol otpora, sirijske revolucije i nevinih žrtva, piše Daily Mail.

Iranka Neda (27) ubijena je 2009. tijekom prosvjeda. Snimka njenog smaknuća procurila je na internet, a djevojku su prozvali Lavicom i Anđelom slobode te je postala simbolom prosvjednika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović