Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Dječaku (11) od vlastitih stanica 'napravili' dušnik

Dječak je rođen s krivo postavljenim dušnikom, a liječnici su mu stavili metalnu cjevčicu da može disati. Ozlijedio je glavu arteriju te skoro iskrvario

PIXSELL
Foto: PIXSELL
6 komentara

Ciaran Finn-Lynch (11) prvi je dječak na svijetu kojem su od vlastitih matičnih stanica napravili novi dušnik. Nakon oporavka od operacije vraća se kući u Sjevernu Irsku. Liječnici su mu u ožujku u bolnici Great Ormond Street u Londonu presadili stanice iz kostiju u kuku u transplantirani dušnik. Presadili su mu njegove stanice kako bi smanjili mogućnost da imunološki sustav odbije novi organ, te kako bi se stare stanice regenerirale. Ciaranova majka Colleen rekla je kako je cijela obitelj presretna jer mogu normalno nastaviti živjeti.
- Ciaran tijekom cijelog liječenja nije pao u depresiju. Prije dva tjedna je u bolnici učio i bubnjati, što mu se osobito dopalo - istaknula je Colleen. Dječak je rođen s krivo postavljenim dušnikom, zbog čega skoro uopće nije mogao disati. U dušnik su mu stavili metalnu cjevčicu kako bi mogao disati, a cjevčica mu je ozlijedila glavnu arteriju. U studenom prošle godine skoro je do smrti iskrvario. Jedina opcija nakon toga mu je bila presađivanje. Pronašli su donora u Italiji, a operirali su ga u Londonu. Liječnici koji su ga operirali su rekli kako su zadovoljni oporavkom. Profesor Martin Elliot vodio je operaciju, a rekao je kako je sretan što Ciaran može kući.
- Operacija je bila jako komplicirana, a strahovali smo kako ćemo je trebati ponoviti. Ovakva operacija daje nadu i nama i ostalim pacijentima kako se mogu izvesti operacije za koje se smatralo da su 'neizvedive' - rekao je Elliott za Sky.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message