Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Djeci su omogućili topli obrok, ali i znanje koje nema cijenu

Afrički dobrotvori: Kako bi mališanima u Ruandi omogućili bolje sutra i životnu perspektivu, Ivica Perić, Maja Garmaz i njezin suprug Željko sagradili su im školu

24sata
Foto: 24sata
11 komentara

Čak 5000 djece u selu Kivumu u Ruandi živi u krajnjoj bijedi i neimaštini. Ne školuju se, a zarađuju nadničareći. Hrvatski franjevac Ivo Perić, dugogodišnji misionar u Africi, te bračni par novinara Maja i Željko Garmaz iz Osijeka odlučili su pomoći mališanima.

- O Africi se zna da je to siromašna zemlja s puno gladnih, no o njoj smo otkrili puno više kada smo 2007. godine otišli tamo na medeni mjesec - govori Maja Garmaz, novinarka Vjesnika.

- Provesti mjesec dana u selu bez struje, u kojem ljudi žive u kućicama napravljenim od blata i kravlje balege, a djeca jedu topli obrok tek dva puta na tjedan, nešto je što te mora promijeniti i natjerati na akciju. Dođeš, vidiš i znaš da moraš pomoći - kaže Željko.

On i supruga su odmah počeli angažirano tražiti donatore za gradnju škole u Kivumu. Napisali su i knjigu “Naš čo’ek u Africi”.

- To je putopisna biografija. Kada smo je objavili, krajem 2011. godine, postigla je velik uspjeh u gotovo cijelom svijetu. Sakupili smo 150.000 eura i financirali gradnju srednje tehničke škole u Kivumu. Gradnja je počela u travnju 2012. godine, a završena je u prosincu iste godine - kažu Garmazovi koji upravo putuju u Ruandu kako bi svečano otvorili novosagrađenu školu u kojoj će se moći školovati čak 1000 djece, i to posve besplatno.

Osnovali su udrugu Srce za Afriku. Pomoću nje će financirati školu, a humanitarnim radom nastavit će se baviti i za sve one izvan Afrike kojima je pomoć potrebna.

Druga dimenzija siromaštva u dalekoj zemlji

Iako žive samo 40 kilometara od glavnoga grada Kigalija, gotovo nitko od obitelji iz Kivuma nikad ga ne posjeti. Zbog neimaštine jedva da imaju što jesti, a kamoli putovati. Većina djece za jedan dan kopanja zaradi tek jedan dolar.

Njihovu priču gledajte sutra u "Dobro jutro, hrvatska" ili na ponoshrvatske.hr

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message