Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

''Djecu-vještice'' u Nigeriji žive zakopavaju i kupaju u kiselini

Ozlijeđenu i odbačenu djecu za koju vjeruju da su vještice malo koja bolnica želi liječiti, a šanse da dijete, nakon ''priznanja'', obitelj prihvati natrag gotovo ne postoje

YouTube
Foto: YouTube
94 komentara

Humanitarna organizacija ''Stepping Stones Nigeria'' upozorava na porast broja djece koja su osakaćena, zlostavljana pa i ubijana jer navodno posjeduju ''magične moći'', piše Blic.

Zbog duboko ukorijenjenog vjerovanja u dječje ''vještičarenje'' djecu siluju, odovode u šumu i ubijaju, kupaju u kiselini ili živu zakopavaju kako bi ih natjerali da ''priznaju'' svoje moći. 

Iz organizacije upozoravaju kako zlostavljanja provode samoprozvani kršćanski svećenici koji djecu proglašavaju ''vješticama'' zbog vlastite promocije ili koristi. Ozlijeđenu i odbačenu djecu malo koja bolnica želi liječiti, a šanse da dijete, nakon iznuđenog ''priznanja'', obitelj prihvati natrag gotovo ne postoje. 

Prema vjerovanju, čini se mogu baciti putem hrane i pića. Duša onoga koji pojede ''začaranu'' hranu napušta tijelo i odlazi na okupljanje vještica i čarobnjaka, a čovjek koji dobije moć ''izaziva'' bolesti poput malarije, side, hepatitisa i tumora. Na meti "lovaca" posebno su djeca jer se vjeruje da su njihove duše podložnije djelovanju magije. 

Djelatnici humanitarne organizacije istražili su raširenost vjerovanja i otkrili kako je vjera u dječje vještičarenje povezana s prikazivanjem tzv. holivudskih filmova koji promoviraju praznovjerje i lov na vještice.

Možda vas zanima i ovo:
Message