Obavijesti

News

Komentari 19

Djevojčica pronađena u Velikoj Gorici uskoro ide u novi dom

Djevojčica pronađena u Velikoj Gorici uskoro ide u  novi dom
1

U listopadu 2015. godine u parku u Velikoj Gorici curicu je pronašla prolaznica. Mislili su da je izbjeglica s Bliskog istoka. Smjestili su je u Dječji dom u Nazorovoj

VIDEO

Petogodišnja curica konačno ide u udomiteljsku obitelj. Centar za socijalnu skrb Velika Gorica uspio joj je pronaći udomitelje.

- Mogu vam potvrditi da je ta informacija točna, ali nikakve druge detalje ne mogu vam reći radi zaštite djeteta i svih uključenih u ovaj proces - kazala je Marija Žirović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica.

Djevojčica je bila smještena u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj, no kako neslužbeno doznajemo, u posljednje vrijeme povremeno je boravila kod udomitelja radi privikavanja. Nismo dobili informaciju tko su udomitelji i gdje će curica živjeti. Njezina je mučna i teška priča dospjela u javnost u listopadu 2015. godine. Tad ju je slučajna prolaznica našla u parku u Velikoj Gorici bez nadzora. Budući da je u to vrijeme val izbjeglica iz Sirije prolazio Hrvatskom, vjerovalo se da je netko od njih možda u metežu i panici izgubio dijete.

Duga potraga za obitelji

Malena nije govorila hrvatski, pa je još teže bilo otkriti odakle je. Prevoditelji su dolazili u Nazorovu i pokušali razgovarali s malenom na arapskom, turskom, kurdskom, hindi i perzijskom jeziku, a onda su ustanovili da govori romskim bajaškim dijalektom, kojim govore Romi u Rumunjskoj, Mađarskoj i nekim dijelovima Hrvatske. Konačno, nakon mjesec dana medijskih objava i poziva, javila se obitelj. Prema objavljenim informacijama, roditelji su joj se tog dana u Velikog Gorici posvađali i svatko je otišao na svoju stranu uvjeren da je malena s onim drugim. Majka je otišla u Italiju, gdje živi, a otac u Zagreb. Malena curica, prepuštena sama sebi, zaputila se pješice prema gradu. Policija je uhitila njezina oca R. R. (25) te djeda R. B. (46) i baku M. B. (46).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otac djed i baka na suđenju

Sude im u objedinjenoj optužnici jer su, svatko na svoj način, pridonijeli mučnoj sudbini djevojčice, koja je u vrijeme pronalaska imala samo tri godine, te su prekršili dječja prava. Do majke sud i policija nisu uspjeli doći. Mama L. S. navodno živi kraj Rima s drugim partnerom i sestrom nađene curice, ali nitko ne zna njezinu točnu adresu. Otac, djed i baka tvrde da nisu odgovorni za nastalu situaciju.

Unatoč svemu, djevojčica je u Nazorovoj provela gotovo dvije godine, a kako neslužbeno doznajemo, za nju nitko nije ni pitao. Prema pričanju zaposlenika, dobro se snašla u dječjem domu i prilagodila se bez problema. Nadležni centar poduzeo je sve da malenoj osigura što mirnije okruženje i razvoj. Počela je učiti hrvatski jezik, a potrebne su joj i redovite vježbe kod logopeda. Više voli neverbalnu komunikaciju jer se tako lakše snalazi i izražava, no s djecom iz svoje grupe dobro se razumije.

Nije imala dokumenata

Još početkom siječnja situacija s njezinom dokumentacijom bila je prilično komplicirana jer malena nije imala službeni identitet. Od dokumenata imala je samo kopiju obavijesti o mjestu rođenja. Navode se mjesto i datum rođenja te njezino ime i ime majke, a otac nije naveden. Sukladno tome, za nju su vrijedila pravila kao za strance, pa tad nije imala pravo na zdravstvenu skrb.
Sad, nakon dvije godine ima priliku za novi početak u domu punom ljubavi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.