News

Komentari 2

Do kraja godine na planetu će nas biti čak sedam milijardi

Do kraja godine na planetu će nas biti čak sedam milijardi

Prije 60 godina bilo nas je oko 2 milijarde. Najveće povećanje broja stanovnika bilježe zemlje u razvoju. Do 2050. godine broj bi se trebao povećati za još 2.3 mlrd.

Znanstvenik David Bloom, profesor ekonomije i demografije s Harvarda, predviđa da će do kraja ove godine na Zemlji živjeti sedam milijardi ljudi, prenosi CNN. Najveći rast broja stanovnika bilježe zemlje u razvoju, što će dodatno opteretiti njihove ionako ograničene resurse. 

Samo ove godine broj stanovnika povećat će se za 78 milijuna, rodit će se 135 milijuna, a umrijeti 57 milijuna ljudi. 

Do 2050. godine broj bi se trebao povećati za još 2.3 milijarde. To je otprilike broj stanovnika na cijeloj Zemlji 1950. godine. Rast broja stanovnika dramatično se povećao u posljednjih pedeset godina, s tri milijarde stanovnika na sedam. Ujedinjeni narodi predviđaju da bi 2100. populacija Zemlje trebala narasti do 10.1 milijardi stanovnika. 

Populacije razvijenih zemalja uglavnom će ostati nepromijenjene, a problem predstavlja činjenica da će gotovo svih 2.3 milijarde u idućih 40 godina biti rođeni u slabo razvijenim područjima (njih 97 posto). Gotovo polovica njih, 49 posto, rodit će se u Africi. 

- Demografska slika je uistinu kompleksna, i postavlja niz teških izazova, tvrdi profesor Bloom, naglašavajući kako se svijet mora uhvatiti u koštac s temama kao što su problemi nedostupne kontracepcije za stotine žena i neznanje mlađih generacija.

- Bilo bi neodgovorno promatrati sa strane dok se čovječanstvo bori s opasnostima demografskih promjena, rekao je Bloom.

Najčitaniji članci