Obavijesti

News

Komentari 4

'Dobar je svaki plan koji govori o zapošljavanju u Uljaniku'

'Dobar je svaki plan koji govori o zapošljavanju u Uljaniku'
1

Član Jadranskog sindikata, bivši član Nadzornog odbora pulskog brodogradilišta i jedan od vođa Stožera za obranu brodogradnje Samir Hadžić kaže da jedino politika može donijeti odluku o revitalizaciji Uljanika

VIDEO

Predsjednici sindikata koji okupljaju radnike Uljanika dd za jučerašnji prijedlog stečajne upraviteljice Marije Ružić da se proizvodnja očuva prijenosom koncesije, opreme i gradnji koje su počele na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856 ocjenjuju dobrim jer govori o oživljavanju proizvodnje i zapošljavanju. 

Voditelj pulskog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača za prijedlog stečajne upraviteljice Uljanika dd Marije Ružić da se proizvodnja očuva prijenosom koncesije, opreme i gradnji koje su počele na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856 rekao je da dobar svaki plan koji govori o zapošljavanju i oživljavanju proizvodnje.

Ročište za Uljanikov samački dom: Vrijedi 3.640.000 kuna
Ročište za Uljanikov samački dom:  Vrijedi 3.640.000 kuna

"Ovdje treba svakako reći da ne govorimo o Uljaniku jer Uljanik je prošlost. Govorimo o novom početku jedne nove tvrtke i jedne nove brodogradnje koja bi se trebala postaviti na zdravim osnovama i koja bi za ovaj kraj i za čitavu državu jako puno značila. Jasno je da bez proizvodnje nema ništa, a mi u ovoj državi već godinama bježimo od proizvodnje kao vrag od tamjana", rekao je Kutlača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se radi o novoj šansi i, kako je rekao, "potencijalno novom svjetlu na kraju dugoga mračnog tunela kroz koji prolaze", slaže se i predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, koji je istaknuo kako su pronalaženje modela za pokretanje djelatnosti i gradnja brodova bili jedini cilj cijelo vrijeme koliko "traje ta agonija".

"Međutim, ne želim se osvrtati više na prošlost, već želim gledati i vjerovati u budućnost. Nas zanima da brodogradnja bude pokrenuta te vjerujemo da onaj plan koji je nama predstavljen postavlja realne temelje da se to i dogodi. S obzirom na to da je država najveći vjerovnik Uljanika, naravno da zadnju riječ i dalje ima Vlada, i  vjerujem da će ona donijeti jedinu razumnu odluku, a ta je da se u Puli nastave graditi brodovi", rekao je Cerovac. 

Uljanik nastavlja s radom: Mjesec dana za izradu plana
Uljanik nastavlja s radom: Mjesec dana za izradu plana

Dodao je kako će na taj način radnici "biti maknuti s biroa rada i ponovno dobiti posao, a kroz dodanu vrijednost koja će se stvarati punit će se i državni proračun". Zato vjeruje da oživljavanje proizvodnje nije samo poželjna i najbolja moguća odluka, nego i jedina razumna odluka.

Član Jadranskog sindikata, bivši član Nadzornog odbora pulskog brodogradilišta i jedan od vođa Stožera za obranu brodogradnje Samir Hadžić je ocijenio da u ovoj situaciji jedino politika može donijeti odluku o revitalizaciji Uljanika.

U vezi s dovršetkom broda kojim bi se nastavila proizvodnja u Puli i za to, po procjeni stečajne upraviteljice, potrebnih 50 milijuna eura, Hadžić je rekao da se taj novac ne smije potrošiti na nešto za što nema pokrića, nego se mora iskoristiti za dovršetak broda. Prodajom tog broda novac će se vratiti u proračun, a od ostvarene dobiti moguće i umanjiti dosadašnja šteta, rekao je. Smatra da bi model mogao biti identičan ili vrlo sličan onome na  temelju kojeg se osiguralo financiranje nastavka proizvodnje u "3. maju". Po njegovim riječima, ključni datum trebao bi biti 18. prosinca budući da bi se tada, premda za to još nema službene odluke, trebala održati skupština vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju.

Jaružalo iz Uljanika prodali za 794 mil. kuna: Dražba gotova
Jaružalo iz Uljanika prodali za 794 mil. kuna: Dražba gotova

"Vjerovnici, među kojima najvažniju ulogu ima država, donijet će odluku o tome u kojem će smjeru ova priča ići dalje. Odluka je, dakle, na Vladi, a po meni, osim umanjenja nastale štete i svih ekonomskih razloga o kojima stalno pričamo, mislim da bi ona trebala iskoristiti jednu od zadnjih prilika koja joj se pruža da ipak zaokrene ovu predugu i mučnu priču na jednu pozitivnu stranu", poručio je Hadžić. Nije želio špekulirati o tome hoće li na odluku utjecati činjenica da se donosi uoči predsjedničkih izbora.

"To je odluka koja je već odavno trebala biti donesena, pa sad i ako na njoj netko želi predizborno poentirati, neka poentira", zaključio je Hadžić. 

 Dovršetak Uljanikove novogradnje 526, broda za prijevoz žive stoke, čiju je gradnju zaustavio stečaj pulskog brodogradilišta, po planu stečajne upraviteljice  Marije Ružić, mogao bi biti početak oživljavanja brodogradnje na pulskim navozima, za što bi trebalo osigurati 50 milijuna eura. Stečajna upraviteljica ističe u prijedlogu da se likvidacija krovne tvrtke pulskog brodogradilišta može spriječiti prijenosom koncesije, opreme i gradnji koje su počele na tvrtku Uljanik brodogradnju 1856. Riječ je o novoj tvrtki kroz koju bi, ako prijedlog prihvate vjerovnici, nastavila živjeti brodograđevna djelatnost. Uz državno jamstvo, financiranje je, smatra Ružić, moguće osigurati avansom od krajnjeg kupca ili putem kredita HBOR-a ili komercijalne banke, a procjenjuje i da bi prihvaćanje takvog plana značilo novi posao u pulskoj brodogradnji za najmanje 450 radnika. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag