News

Komentari 0

Dobili koncesiju za gradnju brodova, a time se ne bave!?

Dobili koncesiju za gradnju brodova, a time se ne bave!?

Imamo milijunske ugovore, posla imam, ali nemam dovoljno prostora, zato sam želio ovu koncesiju. Pa neka nam netko objasni zašto je brodograditelji nisu dobili, kaže Ivica Viljac

Vlada je početkom lipnja dodijelila 30-godišnju koncesiju za brodogradnju i remont na prostoru nekadašnjeg remontnog brodogradilišta u Vranjicu, gotovo 25.000 četvornih metara kopna i mora. 

Na natječaj se javilo pet tvrtki, a koncesiju je dobio Yacht Club Vranjic iz Jesenica, osnovan za tu namjenu prije godinu dana. 

- Ljutit sam, očajan zapravo, jer je koncesiju dobila tvrtka koja se ne bavi gradnjom brodova nego turističkim brodskim prijevozom i nema zaposlenih! Koncesiju je trebao dobiti netko od nas brodograditelja koji smo se javili - kaže Ivica Viljac, vlasnik tvrtke Viljac d.o.o., u brodogradnji samostalno od 2011. Izvozi u SAD te druge države.

- Imamo milijunske ugovore, posla imam, ali nemam dovoljno prostora, zato sam želio ovu koncesiju. Pa neka nam netko objasni zašto je brodograditelji nisu dobili - kaže Viljac.

Odgovor na isto pitanje traži i Goran Nuić iz tvrtke Nuić Nautika, čija brodograditeljska tradicija traje 20 godina.

- Izgradili smo više od 50 brodova, dali smo najbolju ponudu, vidi se po zapisniku s otvaranja ponuda - kaže Nuić. 

Nuić je po kvadratu državi ponudio 32 kune, dvije više od Yacht Cluba Vranjic. Ukupno je Nuić ponudio 42 milijuna kuna, a Yacht Club 40 milijuna, ali i najviše, 15 posto, promjenjivog dijela koncesijske naknade. 

Nuić je ponudio 2,61 posto, no u apsolutnom iznosu to je 62,45 milijuna kuna od Yacht Cluba a 118,17 milijuna od Nuića. I Viljac i Nuić najavljuju upravni spor, no još ne mogu, kažu, do mišljenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Ponuda Yacht Cluba Vranjic d.o.o. ocijenjena  je kao najpovoljnija. Društvo je uz svoju ponudu dostavilo svu dokumentaciju i dokaze - odgovara ministarstvo.

- Ako potpišemo ugovor o koncesiji, bavit ćemo se čime god bude trebalo. Obećali smo uložiti 40 milijuna kuna u 30 godina, ali nas država sad ne zove na potpisivanje, pitanje je što će od svega biti. Nas zanima da se taj prostor sredi i sentimentalno smo vezani uz njega - govori Dražen Ercegović iz Yacht Cluba Vranjic i dodaje da su najviše ponudili po kvadratu, odnosno da će državi davati najviše novca od onoga što budu zarađivali.

Tvrtka nema ugovora za gradnju brodova, a zaposlenih će biti do 70. 

Najčitaniji članci