Obavijesti

News

Komentari 1

Dobili novo upozorenje, u Rusiji prestaje izlaziti Novaja Gazeta

Dobili novo upozorenje, u Rusiji prestaje izlaziti Novaja Gazeta

Istraživački medij s internetskim i tiskanim izdanjem ranije je uklonio sav sadržaj o ratu u Ukrajini zbog novog medijskog zakona. Urednik Dmitrij Muratov lani je dobio Nobelovu nagradu za mir

Ruske novine Novaja Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, u ponedjeljak su objavile da neće izlaziti do kraja rata u Ukrajini za koji Moskva dopušta samo termin „posebna operacija“.

Taj istraživački medij s internetskim i tiskanim izdanjem ranije je uklonio sav sadržaj o ratu u Ukrajini zbog novog medijskog zakona. U ponedjeljak je objavio da je zbog svog izvještavanja dobio novo upozorenje ruske agencije za regulaciju medija Roskomnadzor, zbog čega zaustavlja rad.

Britanci su objavili novu kartu napada, uveli su i dodatak...
Britanci su objavili novu kartu napada, uveli su i dodatak...

„Suspendirali smo objavu naših novina na našoj stranici, na društvenim mrežama i u tiskanom izdanju do kraja 'posebne operacije na ukrajinskom teritoriju'“, priopćila je Novaja Gazeta.

U odvojenoj poruci čitateljima Muratov je napisao da je odluka o prekidu rada bila teška, ali nužna. „Nema drugog izbora“, priopćio je nobelovac.

„Za nas, a znam i za vas, to je užasna i teška odluka“.

Roskomnadzor još nije komentirao ovu odluku. Za ruske novinske agencije to je tijelo reklo da je Novaja Gazeta dobila drugo upozorenje jer jednu organizaciju nije nazvala „inozemnim agentom“, što je bila dužna učiniti po ruskim zakonima.

Novaja Gazeta prestala je objavljivati nakon prekida rada radiostanice Eho Moskvi i blokade medija kao što su BBC, Voice of America i Slobodna Europa. U ponedjeljak je na listu „inozemnih agenata“ stavljen i njemački medij Deutsche Welle.

Razgovori Ukrajine i Rusije bi se mogli održati uživo u utorak
Razgovori Ukrajine i Rusije bi se mogli održati uživo u utorak

Uspostavljena nakon pada Sovjetskog Saveza, Novaja Gazeta godinama je meta prijetnji i napada zbog izvještavanja o kršenjima prava i korupciji.

Muratov je prošle godine, pri primanju Nobelove nagrade, rekao da ju posvećuje šestero novinara Gazete koji su ubijeni zbog svog rada.