Obavijesti

News

Komentari 2

Dobio doživotni zatvor: Žrtve je komadao i skrivao ih u vrtu

Dobio doživotni zatvor: Žrtve je komadao i skrivao ih u vrtu
5

Bruce McArthur je bio optužen za ubojstva muškaraca povezanih s Gay selom u Torontu gdje je radio kao vrtlar, a s nekima od njih je imao i seksualne odnose. Žrtve je komadao i skrivao u vrtovima i temeljima kuća

VIDEO

Kanadski serijski ubojica Bruce McArthur dobio je doživotnu kaznu zatvora nakon što je priznao ubojstva osmorice muškaraca.

McArthur je, podsjetimo, bio optužen za ubojstva muškaraca povezanih s tzv. Gay selom u Torontu gdje je radio kao vrtlar, a s nekima od njih je imao i seksualne odnose. Žrtve je komadao i skrivao ih u vrtovima i temeljima kuća, a žrtve su većinom bili imigranti.

Ubio je Selima Esena, Andrewa Kinsmana, Majeeda Kayhana, Deana Lisowicka, Kirushna Kumar Kanagarantama, Abdulabasira Faizija, Skandaraj Navaratnama i Sorousha Mahmudija.

Prije nekoliko dana McArthur je priznao ubojstva, a molbu za uvjetni otpust neće moći zatražiti idućih 25 godina. Tako će u zatvoru biti sigurno do 91. godine.

Muškarci su prvo nestajali

Muškarce je ubijao u periodu između 2010. i 2017. godine, a uhitili su ga prošle godine u siječnju pod optužbama za ubojstvo za dvoje ljudi, a kasnije su optužnicu proširili za još šest ubojstava.

Kada je pretražila njegovu kuću, policija je pronašla crne plastične vreće s trakom, krirurške rukavice, uže, crnu gumu za vezanje i špricu u njegovoj spavaćoj sobi.

Njegovo uhićenje pokrenulo je veliku istragu koja se obuhvatila praktički cijeli Toronto, a radi se i o jednoj od najvećih istraga u povijesti kanadske policije.

FILE PHOTO: Police officials unload equipment as they continue to investigate a home that accused serial killer Bruce McArthur worked at in Toronto

Inspektori su pretražili nekoliko desetina kuća i imanja koje su imale bilo kakve veze sa serijskim ubojicom te su provjeravali i stare neriješene slučajeve.

Prema tekstu optužnice, McArthur je sve svoje žrtve i fotografirao te sačuvao njihov nakit kao uspomenu na ubojstva.

McArthur je još 2001. optužen za napad u Gay selu kada je izudarao muškarca s metalnom cijevi. Nakon dvije godine, sam je priznao krivnju. Zabranjen mu je tada prilaz selu na dvije godine te je u bazi podataka u policiji morao ostaviti uzorak svog DNK-a.

U rujnu 2010. nestao je Skandaraj Navaranam (40), a zadnji put je viđen s muškarcem. Navodno je to bio McArthur s kojim je Skandaraj bio u vezi. Policija je kasnije optužila McArthura za njegovo ubojstvo. Tri mjeseca poslije nestao je i Abdulbasir Faizi (42).

U listopadu 2012. nestao je i Afganistanac Majeed Kayhan (58), a policija pokreće tzv. Projekt Houston kojim pokušavaju pronaći muškarce za čije nestanke počinju vjerovati da su povezani.

Bio ispitan, ali ne osumnjičen

Policija je ubrzo otkrila tragove da su neki muškarci ubijeni, ali nikada nisu pronašli čvrste dokaze. McArthur nije nikada bio osumnjičen, ali dokumenti pokazuju kako je tijekom Projekta Houston bio ispitan.

U kolovozu 2015. nestao je Soroush Mahmudi (50), a iste godine policija pronalazi mrtvo tijelo Kirushankumara Kanagarantama (37), imigranta iz Šri Lanke. Godinu dana kasnije McArthur je pozvan u policiju na razgovor pod optužbama jednog muškarca da ga je pokušao zadaviti. Međutim, pušten je na slobodu.

FILE PHOTO: Police investigate a home that accused serial killer Bruce McArthur worked at in Toronto

U iduće dvije godine nestala su još tri muškarca - Dean Lisowick, Selim Esen i Andrew Kinsman. S potonjim je, utvrdila je policija u istrazi, McArthur imao i seksualne odnose.

Policija nakon toga pokreće intenzivnu istragu, a u selu počinje vladati prava panika. Čak su se neki odselili. Policija je vrlo brzo zatvorila krug oko McArthura te je bio pod konstantnim nadzorom.

U siječnju 2018. vidjeli su kako mlađi muškarac ulazi u McArthurovu kuću. Nakon intervencije vidjeli su muškarca svezanog, ali neozlijeđenog. McArthura su uhitili. Tijela muškaraca su pronašli raskomadana i zakopana u vrtovima u kojima je McArthur radio.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a