Obavijesti

News

Komentari 169

Dobio novi identitet: Manuel je postao Lulu sa samo 6 godina

Dobio novi identitet: Manuel je postao Lulu sa samo 6 godina
3

Šestogodišnja djevojčica, rođena kao dječak, postala je prvo transrodno dijete u Argentini. Njezina majka tvrdi da je već od četvrte godine zahtijevala da je zovu Lulu

VIDEO

Šestogodišnja djevojčica, rođena kao dječak, postala je prvo transrodno dijete u Argentini kojem je novo ime službeno postalo dio osobnih dokumenata. 

Djevojčica Lulu rođena je kao dječak imena Manuel. Ipak, dijete se oduvijek odbijalo identificirati kao dječak i cijeli život o sebi je pričalo kao o djevojčici. Sada je dobila nove papire od pokrajinske vlade u Buenos Airesu u kojima se navodi da je curica.

Njezina majka Gabriela rekla je kako je Lulu odluku o spolu donijela čim je progovorila i inzistirala je da je zovu novim imenom kada je imala samo četiri godine. 

Argentina ima liberalna pravila o promjeni spola

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od prošle godine u Argentini su na snazi liberalna pravila o promjeni spola koja omogućuju ljudima da u službenim dokumentima promijene spol bez psihijatrijske dijagnoze ili operacije.

Luana, odnosno Lulu je najmlađa osoba koja je iskoristila ovo pravo. Njezin zahtjev odobrio je guverner Daniel Scioli, a podaci su promijenjeni na njezinoj DNI, odnosno argentinskoj identifikacijskoj iskaznici, kao i na rodnom listu. 

- Vlada pokrajine Buenos Aires odlučila je osigurati rješenje za ovaj slučaj koji je pokrenula obitelj - rekao je Alberto Perez. Odluku su donijeli nakon što je majka Gabriela pisala guverneru Scioli, ali i argentinskoj predsjednici Cristini Kirchner

Jedan zahtjev joj odbili zbog dobi

- Prihvaćanjem činjenice da moj sin nije sin kojeg sam rodila, nego djevojčica, prihvatila sam njezin identitet i stala na njezinu stranu - rekla je majka. 

Lulu, koja ima brata blizanca, jedan zahtjev su odbili u prosincu prošle godine zbog njezine dobi, piše Telegraph.

Argentinski mediji izvijestili su kako je ovo prvi put u svijetu da je transrodno dijete uspjelo promijeniti svoj identitet zahvaljujući administrativnom postupku, bez pribjegavanja sudovima.

Alfredo Grande, jedan od psihologa uključenih u slučaj, rekao je da ako se osoba ne poistovjećuje sa svojim spolom to nije dobro, te da je ovo bila važna bitka koju su dobili. 

'Slučaj Lulu je povijesni'

Cesar Cigliutti, čelnik homoseksualne zajednice u Argentini, podržao je obitelj i naglasio da je slučaj Lulu povijesni

Dodao je kako postoje tisuće starijih ljudi kojima roditelji nisu dopustili da žive u skladu sa svojim identitetom zbog čega su imali strašan život. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...