News

Komentari 4

Dobitnici Nobelove nagrade za mir su novinari Ressa i Muratov

Dobitnici Nobelove nagrade za mir su novinari Ressa i Muratov

U izboru za Nobelovu nagradu za mir bili su i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska i tinejdžerska klimatska aktivistkinja Grete Thunberg

Filipinska novinarka Maria Ressa i ruski novinar Dmitrij Muratov ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir zbog svoje hrabre borbu za slobodu govora , objavljeno je u petak u Oslu. 

"Ressa i Muratov dobivaju Nobelovu nagradu za svoju hrabru borbu za slobodu govora na Filipinima i u Rusiji", rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir. 

Istodobno, oni su predstavnici novinara koji ustaju za svoje ideale u svijetu u kojem su demokracija i sloboda medija ugroženi, dodala je. 

Maria Ressa (58) filipinska je istraživačka novinarka i osnivačica neovisnog informativnog portala Rappler koji je osnovala 2012.  "Ona se koristi slobodom govora kako bi razotkrila zloupotrebu moći i sve veću autoritarnost na svojim rodnim Filipinima", navodi se u obrazloženju. 

Muratov (59) glavni je urednik ruskog lista Novaja Gazeta. "Desetljećima brani slobodu izražavanja u Rusiji u iznimno teškim okolnostima", kazala je Reiss-Andersen. 

Ovo je prvi put da je Nobelova nagrada za mir dodijeljena za obranu slobode govora. 

Dvoje novinara podijelit će financijski dio nagrade od 10 milijuna švedskih kruna (980.000 eura), a priznanje će im biti uručeno 10. prosinca u Oslu dopuste li to epidemiološki uvjeti. 

Prošle godine Nobela za mir dobio je Svjetski program za hranu. 

U izboru za Nobelovu nagradu za mir bili su i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska i tinejdžerska klimatska aktivistkinja Grete Thunberg.

Na popisu je bilo i 95 organizacija. Među njima su WHO, Black Lives Matter, NATO i Reporteri bez granica.

Najčitaniji članci