Obavijesti

News

Komentari 2

Dobra se u Ogulinu nije izlila, vodeni val ide prema Karlovcu

Dobra se u Ogulinu nije izlila, vodeni val ide prema Karlovcu
1

Karlovac poslijepodne očekuje vodeni val, ali prema prognozama, on na Kupi ne bi trebao prijeći granicu od 700 centimetara, nakon koje se proglašavaju redovite mjere obrane od poplava...

VIDEO

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vrhunac vodenog vala prolazi kroz Karlovac, nema opasnosti od poplava! Više na http://bit.ly/2wG7FI7 Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Wednesday, 20 September 2017

Ogulinci mogu odahnuti. Dobra se nije izlila iz korita i njen vodostaj trenutačno pada. Uslijed novih kiša rijeka je tijekom utorka ponovno rasla i prijetila novim poplavama do kojih srećom nije došlo. U 1 sat u noći vodostaj Dobre u Turkovićima je narastao na 270 centimetra, a od tada opada i do 8 sati se spustio na 230 centimetra.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:42

Dok je Dobra u laganom padu u laganom rastu su pak rijeke Kupa i Korana. U 8 sati vodostaj Kupe u Karlovcu je narastao na 662, a Korane na 643 centimetra. Sada je na udaru Karlovac koji poslijepodne očekuje vodeni val, ali prema prognozama, on na Kupi ne bi trebao prijeći granicu od 700 centimetara, nakon koje se proglašavaju redovite mjere obrane od poplava.

- Na snazi su pripremne mjere obrane od poplava. U ranom popodnevnu se očekuje maksimum vodostaja u Karlovcu koji prema prognozama ne bit trebao prijeći 700 centimetara. - javlja karlovački Ured državne uprave za zaštitu i spašavanje, dodajući da su sve prometnice prohodne.

'Pratimo situaciju'

Iz Stožera civilne zaštite grada Karlovca javljaju da se pozorno prati situacija vodostaja Kupe i Korane, te da su sve snage u stanju pripravnosti. Također javljaju da nema bojazni od izlijevanja rijeka i težih situacija jer prema prognozama, rijeke neće ući u  redovne mjere obrane od poplava zbog pada vodostaja uzvodno od Karlovca. 

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca do sada je napunjeno i u pripravnosti 30 000 vreća s pijeskom, a distribuirano oko 10 000 vreća po svim ključnim točkama gdje je za to bilo potrebe. Sukladno prognozama glavnog centra Hrvatskih voda stanje na terenu je pod kontrolom i predviđanja su točna. Nema bojazni od izlijevanja rijeka i težih situacija. – priopćuje Stožer napominjući da se građani za sve informacije mogu javiti Županijskom vatrogasnom operativnom centru (ŽVOC-u) na broj 193.

Vojska i dalje u Ogulinu

Namjenski organizirane snage Hrvatske kopnene vojske i dalje pružaju pomoć stanovnicima Ogulina koji je od vikenda ugrožen poplavama pa je tako na terenu 66 pripadnika Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH, a vojska je poslala i 12 pumpi za vodu, 11 motornih vozila te amfibijski transporter, inženjerijski stroj, labudicu i agregat za struju.

Iz Ministarstva obrane RH izvijestili su da je u pripravnosti, kao pomoć u obrani od poplava, još 253 vojnika i to iz vojarne "Pukovnik Marko Živković" na Plesu (31 pripadnik) , iz karlovačke vojarne  "Kamensko" (72 pripadnika), iz gospićke vojarne "Eugen Kvaternik" (140 pripadnika) te sa slunjskog vojnog poligona (10 pripadnika).

U vojarni "Kamensko" u Karlovcu u pričuvi se nalazi i jedno vučno motorno vozilo (labudica)  s amfibijom za potrebe potpore ugroženima od poplave, priopćio je MORH.

Do sada su pripadnici OS RH napunili pijeskom više od 6000 vreća, a samo do danas distribuirali su ih više od 4000 na najugroženija gradska područja Ogulina. Također, u ugroženim kućama vojska pomaže pri premještanju i spašavanju privatne imovine građana, navode iz MORH-a.

"Radimo sinkronizirano s pripadnicima MUP-a, vatrogastva, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih voda kao i stanovništvom Ogulina. I dalje ćemo nastaviti s punjenjem vreća i biti ovdje, na raspolaganju građanima, koliko to god bude potrebno", rekao je zapovjednik NOS-a satnik Dražen Brkić, koji sudjeluje i u radu Kriznog stožera.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava