Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Dobre vijesti: Fitch je zadržao kreditni rejting Hrvatske BBB-

Iz agencije Fitch Ratings pohvaljuju poteze nove Vlade, ali ističu kako su potrebne daljnje mjere i strukturne reforme kako bi se pokreno gospodarski rast Hrvatske

AFP/PIXSELL
Foto: AFP/PIXSELL
36 komentara

Agencija Fitch Ratings Hrvatskoj je potvrdila kreditni rejting ocjenom BBB-, javlja Reuters. Dugoročna predviđanja su i dalje negativna.  

- Unatoč nekoliko pozitivnih reformi nove hrvatske Vlade, potrebne su daljnje fiskalne mjere i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije - rekao je Michele Napolitano, direktor Fitch Ratingsa za Europu. 

Da nam je kojim slučajem smanjen rejting, kuna bi vjerojatno pala, a kamate na obveznice porasle.

Javne financije ostaju problem te u agenciji smatraju da dinamika javnog duga neće bit održiva ukoliko Vlada ne donese srednjoročni fiskalni plan. Slabi rast koji je u prosjeku posljednjih pet godina iznosio samo 0,1 posto nosi težinu cijeloj ocjeni. 

Ipak, Fitch Hrvatskoj za 2012. godinu predviđa rast realnog BDP-a od 1 posto i potencijalni rast BDP-a za dva posto. I dalje kao glavne probleme ističu manjak konkurentnosti, lošu ulagačku klimu, slab izvoz, nefleksibilni tečajni režim i visoku razinu zaduženosti. 

Linić: Ocjena Fitcha je potpora Vladi

Ministar financija Slavko Linić je rekao u ponedjeljak kako je zadržavanje dosadašnjeg kreditnog rejtinga potpora Vladi u mjerama koje je poduzela i namjerava poduzeti. Linić kaže kako se iz onoga što je danas objavila agencija Fitch vidi vjera da Vlada može nešto učiniti promjenama, ali i da se od nje puni očekuje. Linić je rekao kako to znači da nema nastavka Vladine politike bez reformi i strukturalnih promjena s kojima se ne smije odugovlačiti. Ministar naglašava i kako su tu i vrlo jasne poruke da su zaduženja prevelika te da Hrvatska mora smanjiti deficite i biti odgovorna u vođenju fiskalne i ekonomske politike.   

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message