Obavijesti

News

Komentari 144

Veće plaće mladim učiteljima, manje za one pred mirovinom

Veće plaće mladim učiteljima, manje za one pred mirovinom
3

Sindikati upozoravaju da se povećanjem koeficijenata ukinuti dodaci preraspodjeljuju u korist onih s manje od 20 godina staža, dok će stradati oni koji su pred mirovinom

VIDEO

Vlada je povećala plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama. Novom Uredbom povećavaju se koeficijenti radnih mjesta i to savjetnika za 8 posto , mentora za 6 posto , a za sve učitelje, nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike za 3,5 posto.

Resorni ministar Željko Jovanović kazao je da se želi nagraditi one koji stručnost i kvalitetu rada odnosno one koji su posebno napredovali u službi. Pojasnio je što koeficijenti znače na samoj plaći.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

- To znači da će učitelj početnik koji je do sada imao 5546 kuna ovom Uredbom imat će 150 kuna veću plaću i ona će iznositi 5695 kuna. Učitelj s 10 godina radnog staža do sada je imao 5736 kuna, a ovom uredbom ona će iznositi 158 kuna više. Učitelj koji radi u sustavu 10 godina, ali je napredovao do statusa mentora imat će po novom plaću veću za 294 kune. Mentor ima 750 kuna veću plaću od običnog učitelja koji se nije dovoljno angažirao da dobije status mentora. Savjetnik, s 10 godina radnog staža do sada je imao plaću 6487 kuna, a po novome će imati 6905 kuna što je 418 kuna više, a učitelj savjetnik imat će 1210 kuna veću plaću od učitelja koji nije niti trunke svog truda uložio da postane mentor. Time pokazujemo da vrednujemo stručnost, kvalitetu i da potičemo učitelje da se usavršavaju - rekao je.

Na ovaj način u sustavu obrazovanja 62 posto zaposlenih imat će porast plaće od 100 do 400 kuna , za 23 posto njih plaće će ostati nepromijenjene, a 15 posto će imati nešto nižu plaću, a radi se o onima koji su najduže u sustavu, ali se nisu potrudili da dobiju status mentora niti savjetnika, kazao je.

Premijer Zoran Milanović kazao je da je za stjecanje statusa mentora ili savjetnika potreban ne samo trud nego pošten i transparentan sustav za napredovanje.

- Ne možemo nekome reći da nije uložio trud, nego da naprosto nije bio dovoljno dobar ili, još poticajnije, da je netko drugi bio bolji i to je sustav koji bi trebalo poticati - kazao je.

Sindikati upozoravaju da se povećanjem koeficijenata ukinuti dodaci preraspodjeljuju u korist učitelja i nastavnika s manje od 20 godina staža, dok će stradati oni koji su pred mirovinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh je oko aviona: 'Ostvarili smo san'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh je oko aviona: 'Ostvarili smo san'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa