Obavijesti

News

Komentari 23

Dodijeljeno je 15 milijuna kuna za sufinanciranje 50 projekata

Novac je dala Svjetska banka, a projekt se radi u sklopu Europske poduzetničke mreže. Konferenciju su došli podržati i ministri Maras, Jovanović i Branko Grčić

VIDEO

Na konferenciji "Internacionalizacija inovacija i poduzetništva" Poslovno-inovacijska agencija BICRO dodijelila je 15 milijuna kuna vrijedne ponude za sufinanciranje za 50 projekata. Oni su pobjednici petog kruga natječaja programa provjere inovativnog koncepta (PoC )

Radi se o projektima koji još nisu u komercijalnoj fazi i kojima se pomaže u razvoju novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa. Novac je dala Svjetska banka, a projekt se radi u sklopu Europske poduzetničke mreže.

- U petom krugu primili smo 362 prijave projekata, a njih 226 prošlo je prvi krug izbora. Vrhunski stručnjaci, njih ukupno 47, izabrali su 50 najboljih iz osam tehnoloških područja. Možemo reći da smo vrlo zadovoljni provedbom ovog projekta te mogu najaviti da u idućih sedam godina planiramo kroz europske strukturne fondove investirati preko stotinu milijuna eura - rekao je Hrvoje Meštrić, ravnatelj BICRO-a. 

Neki od dobitnika ponuda za sufinanciranje su Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Sveučilište u Dubrovniku, Institut Ruđer Bošković, Rimac automobil, Genos, itd.

I ministri došli podržati projekt

Podršku projektu i konferenciji došli su dati i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Svi su naglasili važnost inovacija i novih tehnologija u oporavku hrvatskog gospodarstva.

- Nažalost, tu ne stojimo dobro. Hrvatsko gospodarstvo je na niskom stupnju tehnološkog razvoja, osim nekoliko sektora kao što su informacijske tehnologije, telekomunikacije, prehrambena i farmaceutska industrija. Čeka nas težak i dugotrajan proces promjene organizacije sustava i načina razmišljanja. Naše strateško opredjeljenje je jasno, ali operativno imamo još puno posla - rekao je Grčić, koji je potvrdio kako će se u prvih nekoliko godina iz strukturnih fondova najviše financirati veliki infrastrukturni projekti, ali da će se s vremenom sve više novca ulagati u malo i srednje poduzetništvo.

Maras uvjeren da iduće godine izlazimo iz recesije

- Pristup izvorima financiranja i internacionalizacija poslovanja dva su najveća i najčešća problema s kojima se susreću mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj i na tome moramo raditi - rekao je Maras i dodao da je uvjeren da ćemo iduće godine izaći iz recesije. Ministar Jovanović istaknuo je važnost povezivanja poduzetnika, inovacija i intelektualnog kapitala. Nakon dodjela nagrada ministri su morali ići pa nisu čuli izlaganje američkog inovacijskog stručnjaka Charlesa Wessnera, koji je otvorio konferenciju. Da nije lako nositi se s hrvatskom birokracijom primijetio je dok je dogovarao dolazak u Zagreb.

'Čekati da Bruxelles riješi probleme je kao čekati Godota'

- Prvo moram reći da mi je drago da su ministri došli podržati ovaj projekt. Za početak ću vam reći da niste sami i da se toga morate sjetiti kad god vam bude teško. Ovo što su govorili vaši ministri isto u SAD-u govori Obama. Svi imamo iste probleme - rekao je Wessner, koji je istaknuo kako je dobro što smo u Europskoj uniji, ali ne smijemo čekati da Bruxelles riješi probleme jer bi to bilo "kao da čekate Godota".

- Reći ću vam koja je razlika između Europe i SAD-a. Kad neki poduzetnik uspije u Francuskoj, a isto je vjerojatno i ovdje, svi se pitaju kako je prevario sustav i koliko je ukrao. A nama je Bill Gates nacionalni heroj - rekao je Wessner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..