Obavijesti

News

Komentari 4

Dodik prijeti referendumom o odcjepljenju Republike Srpske

Dodik prijeti referendumom o odcjepljenju Republike Srpske

Dodik je ponovo zaprijetio kako će uskoro predložiti referendum o odcjepljenju RS -a pozvavši sve u tom entitetu da ne surađuju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom ni s onim tko će ga naslijediti

Govoreći pred zastupnicima Narodne skupštine RS u Banjoj Luci Milorad Dodik je zaprijetio referendumom u roku "godinu ili dvije" dana, na izvanrednoj sjednici skupštine sazvanoj na njegov zahtjev  samo kako bi se raspravljalo o radu visokog predstavnika, iako taj parlament za to nema nikakvih ovlasti.

Ponovio je svoje ranije teze kako je visoki predstavnik nezakonita dužnost za koju nema uporišta u ustavu iz Daytona, ustvrdivši kako su sve osobe koje su do sada bile na toj poziciji radile samo u interesu Bošnjaka ugnjetavajući pritom Srbe.

"Svih 26 godina visoki predstavnici su ispunjavali želje Bošnjaka. Nema razloga ne vjerojati da će tako djelovati i novi visoki predstavnik", kazao je Dodik, kojemu posebice smetaju ovlasti dane visokom predstavniku na zasijedanju Vijeća za provedbu mira (PIC)  još 1997., a znače mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Dodik o migrantima: 'Da, to je ološ. EU sebi uzima obrazovane, a nama ovdje ostavlja ološ'
Dodik o migrantima: 'Da, to je ološ. EU sebi uzima obrazovane, a nama ovdje ostavlja ološ'

Dodik je raspravu o djelovanju visokog predstavnika sazvao u trenutku kada se očekuje da na tu dužnost bude imenovan konzervativni njemački političar Christian Schmidt s mandatom i ovlastima da potakne provedbu reformi koje su u BiH već godinama blokirane.

Dodik je kazao kako Schmidt neće biti prihvatljiv partner za vlasti RS ukoliko ne bude izabran sukladno aneksu 10 Daytonskog sporazuma, čime je sugerirao kako očekuje da bi njegovo imenovanje u Vijeću sigurnosti UN mogla blokirati Rusija, koja također inzistira na zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) podržavajući otvoreno vlasti RS.

Zahtjevima za ukidanje OHR-a Dodik je u srijedu dodao i onaj za okončanjem vojne misije Europske unije u BiH Altea, uz tvrdnju kako ne postoje prijetnje po mir u toj zemlji.

U svom istupu koji je trajao duže od sat vremena ponovo posegnuo za arsenalom uvreda pa je tako sadašnje dužnosnike međunarodne zajednice u BiH nazvao  "pacovima" koji žive na tuđoj grbači.

Inzistirao je tome da se BiH mora označavati kao državna zajednica "jer nije država", a RS to, po njegovu tumačenju, jest, pa je zatražio da međunarodna zajednica izravno surađuje i pregovara s tim entitetom, što on vidi kao povratak izvornom Daytonu.

"Mi predlažemo: vratite se na izvorni Daytonski sporazum, vratite nam ovlasti i ostajemo u BiH. U razumnom vremenu. Ne bude li ispoštovano, pokrenut ćemo mehanizme – pravo naroda na samopredeljenje koje nam je dato u aneksima (Daytona) i međunarodnim konvencijama koje su dio ustava”, izjavio je Dodik najavivši kako će to osobno inicirati za godinu ili dvije.

Dodiku prijava, članicu SIP-a nazavao 'srpskom fukarom'
Dodiku prijava, članicu SIP-a nazavao 'srpskom fukarom'

Ustvrdio je kako za takav scenarij ima razumijevanja i u nekim državama EU jer ga je jedan europski dužnosnik navodno pitao o tome "može li se BiH mirno razići".

Lider oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je kako je današnja posebna sjednica parlamenta RS bila potpuno nepotrebna i da neće imati nikakav učinak. Podsjetio je kako je prije 15 godina i sam bio pod sankcijama visokih predstavnika, a Dodik, koji je tada s predstavnicima međunarodne zajednice surađivao, na to nikada nije reagirao niti ga je pokušao zaštititi.

Dodik je na to Šarovića optužio da je "izdajnik" jer je SDS, kako tvrdi, odustao od svoje izvorne politike uspostave samostalne RS.

Dodik je i do sada u više navrata najavljivao organiziranje referenduma o otcjepljenju RS od BiH, a otvoreno je govorio kako mu je životni cilj ujedinjenje RS i Srbije.