Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Dodik: Vlada RS-a bi trebala doraditi izvješće o Srebrenici...

Njime je priznat genocid nad više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici i navedena imena tadašnjih pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koji su sudjelovali u zauzimanju enklave i UN-ove zaštićene zone

12 komentara

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako bi vlada tog entiteta trebala "doraditi" svoje 15 godina staro izvješće o zbivanjima u Srebrenici u srpnju 1995., tako da ono uključi i podatke o stradanjima Srba s tog područja.

"To izvješće je bilo štetno za RS", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon što je kolegij entitetskog parlamenta odlučio da za 14. kolovoza zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine na kojoj bi se odlučivalo o poništenju izvješća iz 2003.

Njime je priznat genocid nad više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici i navedena imena tadašnjih pripadnika vojske i policije bosanskih Srba koji su sudjelovali u zauzimanju enklave i UN-ove zaštićene zone.

A Woman cries near coffins of her relatives, who are newly identified victims of the 1995 Srebrenica massacre, which are lined up for a joint burial in Potocari near Srebrenica 23. GODIŠNJICA ZLOČINA BiH: Ostaci 35 žrtava genocida 1995. ispraćeni u Srebrenicu

Bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić je predstavljajući to izvješće kazao kako je srebrenička tragedija "crna stranica u povijesti srpskog naroda"

"Najprije kao čovjek i Srbin, a onda kao otac, brat i sin, a tek onda kao predsjednik RS-a moram reći da je ovih devet dana srpnja srebreničke tragedije crna strana povijesti srpskog naroda. Sudionici ovog zločina ne mogu se opravdati nikome i ničim. Onaj tko je činio ovakav zločin i pri tome se možda pozivao na narod kome pripada po imenu i prezimenu činio je zločin i prema vlastitome narodu", kazao je Čavić 2004. na entitetskoj televiziji.

People mourn near coffins of their relatives, who are newly identified victims of the 1995 Srebrenica massacre, which are lined up for a joint burial in Potocari near Srebrenica ODAJU POČAST ŽRTVAMA Sudionici 'Marš mira' pješačit će od Tuzle sve do Srebrenice

Dodik, koji je osobno inicirao raspravu o povlačenju izvješća, ističe kako treba osnovati novo povjerenstvo koje bi u izvješće uključilo i podatke o ubijenim Srbima na području Srebrenice.

Njemu je posebice problematično otkrivanje identiteta mogućih počinitelja ratnih zločina nad Bošnjacima nakon što su predstavnice udruge "Majke Srebrenice" ranije ovog mjeseca takav popis predale njemačkom tužitelju Klausu Zornu.

"To se sada koristi kao razlog za protjerivanje tih ljudi", kazao je Dodik.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message