Obavijesti

News

Komentari 74

Dogovorili se: Iznad Splita zora sviće, ljubav naša vječna bit će

Dogovorili se: Iznad Splita zora sviće, ljubav naša vječna bit će
1

Zakopali su sve ratne sjekire: Andro Krstulović Opara i Željko Kerum zaboravili su svađe i uvrede. Dogovorili su zajedničku vlast u Splitu i podijelili gradske tvrtke

VIDEO

Mi smo i očekivali da će se ovo dogoditi, ljubav HDZ-a i HGS-a okrunjena je političkim brakom iz interesa, a oni koji su mislili drugačije, po tko zna koji put su se prevarili. Komentirala nam je to Marijana Puljak (Pametno) o dogovorenoj koaliciji u splitskom Gradskom vijeću. 

Naime, nakon turbulente predizborne kampanje u kojoj su pljuštale teške riječi, optužbe pa čak i uvrede, čini se da su glavni akteri splitske političke scene Željko Kerum (HGS) i novopečeni gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ) ipak odlučili to potisnuti u sjećanju i sklopiti koaliciju u Gradskom vijeću.

Dogovor o koaliciji pao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nova vlast u Splitu trebala se konstituirati prije dva tjedna, ali sjednicu su odgodili za ponedjeljak kako bi HDZ i šef HGS-a Kerum dogovorili detalje suradnje. Još prije nekoliko dana usaglasili su programske smjernice te podijelili resore. Slobodna Dalmacija piše da je navodno HGS-u pripao urbanizam, tj njegove stare utvrde kao što su “Stano-uprava”, javna ustanova “Sportski objekti”, tvrtka “Splitska obala.” Iako se pričalo kako je Kerum tražio i direktorska mjesta u “Čistoći” i “Vodovodu i kanalizaciji”, to je navodno HDZ uzeo sebi, kao i kontrolu nad “Prometom.” Dogovorili su i kako će u predsjedničku fotelju Gradskog vijeća sjesti HGS-ov Jure Šundov. Naime, politička praksa da HDZ, iz čijih redova dolazi gradonačelnik, u ovom slučaju prepusti tu dužnost HGS-u kao svom koalicijskom partneru. Krstulović Opara i Kerum uoči sjednice u ponedjeljak nisu željeli davati izjave. Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić koji je vodio pregovore s Kerumom i HGS-om potvrdio nam je da je HGS kao svog kandidata za predsjednika Vijeća predložio Šundova te da vjeruje da će na sjednici biti i izabran. Rekao nam je i da su s HGS-om postigli načelni dogovor. Tvrdi da su informacije o podjeli gradskih tvrtki i resora samo spekulacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

- Ovih 15 dana smo iskoristili za intenzivne razgovore i definiranje sporazuma o programskoj i političkoj suradnji između naše dvije grupacije. Načelni dogovor je postignut, ali uoči konstituirajuće sjednice imat ćemo još jedan sastanak kako bi se definitivno uvjerili je li sve riješeno. Otvorili smo temu funkcioniranja pojedinih gradskih tvrtki, ali o konkretnoj podjeli resora nismo razgovarali - kaže nam Škorić ističući kako Kerum nije imao nikakvih posebnih uvjeta za podršku. Kritizirao je oporbu u gradskom vijeću.

- Mi smo pozvali sve političke opcije na suradnju, ali su svi odbili. HGS je prihvatio, za razliku od drugih koji su puno obećavali. U startu su odbili sudjelovati i u tehničkoj potpori jer su procjenili da im je komotnije iz debele oporbene hladovine kritizirati nego biti konstruktivan sudionik - poručuje Škorić.

Zašto HDZ naposlijetku ide s Kerumovim HGS-om u koaliciju, Škorić nam kaže da novi izbori nikako nisu bili opcija jer građanima ništa dobroga ne bi donijeli.

- Nama je cillj stvoriti stabilnu većinu jer smo svjesni da se bez toga ne mogu razvijati ni projekti. Građani Splita su dali povjerenje HGS-u, imaju osam vjećnika, ne možemo ignorirati da su oni druga najveća politička opcija. Nemamo pravo dovoditi u pitanje volju građana. Bez obzira što mi mislili, one koje su građani izabrali treba poštovati i respektirati - kaže predsjednik splitskog HDZ-a.

Laži, laži, laži me

Predizborna kampanja između Keruma i Andre Krstulovića Opare bila je nabijena tenzijama, a u nekim trenutcima pucanja po šavovima, praćena i teškim uvredama. U kampanji je Kerum tvrdio da o Opari nikada neće promijeniti mišljenje. - I dalje smatram da je najgori čovjek kojeg su građani mogli izabrati za gradonačelnika - poručio je nakon izbora. Tvrdio je da nikada neće pregovarati s Krstulovićem jer je on potpuno nebitan, da mu nikada neće zaboraviti laži koje je izrekao u kampanji, da ga uopće ne zanima...

Kerum je ipak ušao u pregovore s HDZ-om, pristao na suradnju. Silne uvrede i optužbe za vrijeme predizborne kampanje na račun HDZ-ovca Krastulović Opare, neviđene u političkoj areni, su zaboravljene.

I Kerum je nedavno poručio kako izbornu kampanju treba zaboraviti i okrenuti novi list.

- Sve što je bilo u kampanji i ružno i lijepo treba zaboraviti jer Split i njegovi građani ne mogu biti taoci ni Keruma, ni Opare ni bilo koga. To znači da moramo surađivati - rekao je.

No, Krstulović Opara, zbog dobrobiti Splićana malo će to potisnuti u sjećanju, ali kaže da ne može skroz zaboraviti.

Obećanja ništa ne vrijede

- Ja sam za grad Split svašta voljan istrpiti, ali osobno dopustite meni da neke stvari ne zaboravim - rekao je nedavno gradonačelnik Krstulović Opara.

Marijana Puljak iz stranke Pametno smatra da će koalicija itekako opstati i potrajati iduće četiri godine te da među njima neće biti nikakvih problema. Ta koalicija, kaže nam, dogovorena je davno prije.

Za žestoku kampanju koja se odvijala prije izbora, Puljak poručuje kako je to bila samo predstava za javnost.

- Potrajat će radi trgovačkog mentaliteta jedne i druge opcije. Političku trgovinu prakticira HDZ 10-ak godina, Kerum malo manje jer je imao manje mandata. To je način na koji oni funkcioniraju i po tom pitanju su isti. Klijentelizam i osobni interesi su nešto što im je zajedničko, a pravi gubitnici te ljubavi su građani Splita jer im dugoročno ova koalicija neće donijeti ništa dobro - poručuje zgražavajući se takvim načinom funkcioniranja politike i političara u Hrvatskoj.

- Obećanja su sijevala s jedne i druge strane, napadalo se i vrijeđalo, zaklinjalo se da suradnje neće biti. I po tko zna koji put pokazalo se da predizborna obećanja ovih i ovakvih političkih opcija ne vrijede ni pišljiva boba. Velike riječi o profesionalizaciji uprave, borbi s uhljebljivanjem i radu na dobrobit svih, pretvore se u čistu trgovinu - kaže nam.

Da će koalicija potrajati i biti stabilna, smatra i politički analitičar Ivan Rimac.

- Oni su ideološki vrlo bliski tako da koalicija nije nešto što se nije očekivalo. Naravno, u kampanji su pale teške riječi, ali prvi dan nakon što je Kerum priznao rezultate izbora, stvari su se smirile. Tako da ne vidim nekih velikih čudesa u tome. To će funkcionirati, ne vidim nekih velikih zapreka. Postojat će izvjesna kadrovska podjela, Kerum ima unutar svoje ekipe nešto kadrova koje može ponuditi, ali mislim da on sam po sebi nije netko tko želi diktirati u političkom smislu ili postavljati neke velike uvjete - ocjenjuje situaciju u Splitu politički analitičar Rimac.     

‘I kad se oženite ne znate što će se dogoditi sutra’  

Šef splitskog HDZ-a očekuje da će suradnja s Kerumom trajati do kraja mandata.

- Ono što je bilo u kampanji ostavljamo iza nas i učinit ćemo sve da te stvari ne opterećuju buduće djelovanje u Vijeću jer nama su prije svega važni dobrobit i razvoj grada, a drugačije ponašanje vodilo bi nas u destrukciju i ponavljanje izbora. Split ovu godinu nema proračun, svi projekti stoje i ako želimo da grad prodiše punim plućima potrebno je da se što prije krene. Prema dosadašnjim razgovorima i sporazumu kojeg smo definirali vjerujemo da nema razloga da ta suradnja ne potraje. Da li će biti kakvih poremećaja? I oženite se pa ne znate što će se dogoditi sutra - kazao nam je Petar Škorić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.