Obavijesti

News

Komentari 173

Dogovorili suradnju: Pacijente iz Istre vozit će u Sloveniju

Dogovorili suradnju: Pacijente iz Istre vozit će u Sloveniju
1

Suradnjom sa slovenskom bolnicom u Izoli, godišnje će se spasiti između 50 i 70 života, kaže dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Istarske županije

VIDEO

Životno ugrožene pacijente s područja sjeverne Istre, odnosno, one koji imaju srčani udar, moždani udar ili su teško stradali u prometnoj nesreći (politraume) hitna pomoć uskoro će početi voziti na liječenje u dvadesetak minuta udaljenu bolnicu u slovenskoj Izoli, a liječenje će u cijelosti plaćati naš HZZO.

Ovakva suradnja između dviju država dogovorena je kroz projekt Europske Unije o cjelovitom pristupu poboljšanja hitne medicinske službe na prekograničnom području Emergency EuroRegion SLO-HR413.

Kako nam je rekao dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije (ZHMIZ), zahvaljujući ovom projektu godišnje će se spasiti između 50 i 70 ljudskih života.

Poznato je od prije da već dugo postoji problem s vitalno ugroženim pacijentima u sjevernoj Istri, jer ih hitna pomoć prevozi u KBC Rijeka ili Opću bolnicu Pula. Do Pule ima skoro sat vremena vožnje, a do Rijeke i više od sat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To, nažalost, ozbiljno remeti onaj čuveni 'zlatni period' u kojem takav pacijent mora doći do bolnice. Dr. Jerković ne koristi izraz 'zlatni sat', jer je, kaže, ovisno o dijagnozi za svakog pacijenta taj period drugačiji. Kod nekoga je 'zlatni period' samo dvadeset minuta, a kod nekoga sat i dvadeset.

U sjevernu Istru dolazi redovito i mnogo ljudi iz cijele Hrvatske, na izlete, ljetovanja, dulje ili kraće boravke te sezonski rad. Ovakav oblik hitnog zbrinjavanja neopisivo će značiti za sve njih, a ponajviše za stanovnike sjeverne Istre. U tu je svrhu ZHMIZ nabavio i novo vozilo.

'Nije potrebno naglašavati kolike tjelesne i duševne boli trpe pojedinci i obitelji te koliko vrijedi jedan život. Odnosno, koliki je 'teret' jedna osoba s invaliditetom za cijelo društvo i obitelj te što znači gubitak radno aktivnog stanovnika za državu, u slučaju neodgovarajućeg zbrinjavanja (vremenske odgode početnog bolničkog zbrinjavanja) hitnih stanja', stoji u opisu ovog projekta na stranicama Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Do devedesetih su pacijenti s ovog područja redovito išli na liječenje u bolnicu u Izoli koja je poznata kao moderna i dobro opremljena bolnica, no nakon zatvaranja granica, stanovnici Istre ostali su bez ove mogućnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor