Obavijesti

News

Komentari 343

Odlučili su: Hrvatskoj stopirati novac za ulazak u Schengen!

Odlučili su: Hrvatskoj stopirati novac za ulazak u Schengen!
3

Procedura sankcija protiv RH zbog nepoštivanja propisa o Europskom uhidbenom nalogu sada je i formalno pokrenuta, a sankcije dolaze u obliku zamrzavanja novca

VIDEO

Europska komisija danas pokreće proceduru iz članka 39. prema Hrvatskoj. Mjere uključuju pojačan nadzor (monitoring, op.a.) i suspenziju stavke 'Schengen facility', priopćila je Europska komisija danas u podne nakon što je završio sastanak kolegija povjerenika koji je odobrio takvu odluku. Drugim riječima, procedura sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja propisa o Europskom uhidbenom nalogu sada je i formalno pokrenuta, a sankcije dolaze u obliku zamrzavanja novca koji je u proračunu EU predviđen za pripremu ulaska Hrvatske u Schengensku zonu.

Na temelju toga, Komisija je danas započela konzultacije sa zemljama članicama o predloženoj akciji. Zemlje članice imaju deset dana da daju svoje komentare. Ovaj potez uslijedio je nakon brojnih Komisijinih upozorenja i razmjene (mišljenja, op.a.) s hrvatskim vlastima tijekom ljeta. Komisija je uporno tražila brz i bezuvjetan ispravak hrvatskog zakona o Europskom uhidbenom nalogu kako bi se (taj zakon, op.a.) vratio u stanje usklađenosti s pravnom stečevinom EU. Hrvatske vlasti na to su se obvezale tijekom pristupnih pregovora. 

>>> Pročitajte priopćenje Europske komisije OVDJE

Premda je Hrvatska ponudila da će vratiti taj zakon u stanje legalnosti, kao uvjet je postavila to da (takva promjena, op.a.) stupa na snagu 15. srpnja 2014. godine. Takva dugačka odgoda je neopravdana. U lipnju 2013. Hrvatskoj je trebalo samo nekoliko dana - tek tri dana prije ulaska Hrvatske u EU - da promijeni svoj zakon na način koji je u suprotnosti s Europskim uhidbenim nalogom. Povratak u stanje usklađenosti ne bi trebao trajati dulje", kaže se u priopćenju nakon sastanka kolegija, na kojem je, prema zasad dostupnim informacijama, zaključak usvojen jednoglasno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Sada više ne možemo vjerovati Hrvatskoj da je sposobna ući u Schengensku zonu - rekao nam je izvor upoznat s tijekom sastanka kolegija povjerenika.

Povjerenik Neven Mimica i danas odbija stati pred novinare i dati izjavu.

Zoki se 'fura' na Obamu

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović u utorak je uputio još jedno 'NE' Bruxellesu rekavši da sankcija neće biti te da Hrvatska nije ptičji rezervat nego demokratska država.

Potpredsjednica Europske komisije Vivian Reding ponovila je kako je neprihvatljivo da promjena hrvatskog zakona o primjeni Europskog uhidbenog naloga stupi na snagu tek sredinom sljedeće godine. Komentare da zbog svoje stranačke pripadnosti nije nepristrana prema sadašnjoj hrvatskoj Vladi nazvala je besmislicom.

Premijer Milanović, pak, planira idućeg utorka održati svoje prvo obraćanje naciji. To bi trebalo izgledati poput onog obraćanja Baracka Obame, američkog predsjednika, kada se predstavlja javnosti izvještaj o stanju nacije, piše Večernji list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 343
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora