Obavijesti

News

Komentari 19

Dok nisam blagoslovio groblje, ondje su mladi pili i drogirali se

Dok nisam blagoslovio groblje, ondje su mladi pili i drogirali se
1

U šikari na kraju poljskog puta, kraj gradskih vrtova na Stenjevcu, smjestilo se maleno zaboravljeno groblje. Mnogi u Zagrebu ni ne znaju da je bilo ondje. Vjernici ne znaju smiju li se tamo pokapati ili ne...

VIDEO

Nema oznaka koje vode do groblja, a na ledini usred šumarka stoji dvadesetak grobova. Dio nadgrobnih ploča je propao ili je devastiran, dok za druge očito još skrbe članovi obitelji i najbliži. Riječ je o starokatoličkom groblju. 

- Starokatolička crkva tu je zemlju za groblje dobila još tridesetih godina prošlog stoljeća. Ondje smo ukapali naše vjernike i bilo je funkcionalno do sedamdesetih. Tada su gradske vlasti počele raditi planove za prometnice i kazali su da će tom trasom proći neka velika cesta. Zabranili su ukope. Mnogi su zbog toga ekshumirali svoje najbliže i njihove posmrtne ostatke preselili su na druga groblja, a dio njih ostao je čekati razvoj situacije. Danas je ondje još dvadesetak grobova koji su označeni – objašnjava župnik starokatoličke crkve u Zagrebu Darko Mejaški. 

Što će biti s grobljem? Nema odgovora...

Kazao je kako je crkva zemljište dobila samo na korištenje, a u vlasništvu je Grada. Svake godine župnik dolazi posvetiti groblje, a djelatnici Gradskih groblja održavaju okoliš. 
- To je priroda i kad to ne bi radili, sve bi obraslo. Kose, šišaju raslinje i trude se da prostoru ostane dignitet. Dok nisam počeo s blagoslovom groblje je bilo dodatno devastirano, a ondje su se godinama noću okupljali mladi koji su ondje pili i drogirali se. Sada je prostor daleko manje zapušten, ali i dalje ostaje pitanje njegove budućnosti. Baš sam ove godine u gradskom poglavarstvu nazvao nadležne i upitao što će bitihoće li graditi na toj trasi ili ćemo ostaviti ljude da počivaju gdje jesu i ponovo aktivirati ukope za naše vjernike. Još nisam dobio odgovor i uskoro očekujem konstruktivan sastanak na kojem bismo riješili taj problem – nastavlja Mejaški. 

Kaže kako vjernici nemaju mogućnosti sami urediti prostor kako bi željeli jer nije u njihovom vlasništvu, a imaju osjećaj kao da su svi zaboravili na njih i njihove mrtve. 

Spomenik borcima NOB-a nitko ne želi urediti

- Na groblju ima i jedan spomenik palim borcima NOB-a koji je nekad bio jako lijep, ali danas je uništen. Zvao sam razne antifašističke udruge kako bi ih na to upozorio i motivirao ih da urede spomenik, ali nikada mi se nitko od njih nije javio niti odgovorio na moje molbe – razočaran je Mejaški. 

U perspektivi ipak smatra da bi bilo idealno kada bi se groblje ponovo aktiviralo te bi se time otvorila mogućnost za nove ukope, ali i prostor za uređenje kako bi oni koji tu počivaju, ali i obitelji koje posjećuju svoje mrtve ovdje ipak pronašli zasluženi mir. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina