Obavijesti

News

Komentari 92

Bandić poput Tita: 'Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo!'

Bandić poput Tita: 'Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo!'
8

To je jedan mladi dječarac koji se pokušava igrati politikom i pokušava stvoriti svoje ime na slovenskoj političkoj sceni. Mislim da njega ni Slovenci ne doživljavaju ozbiljno, komentirao je Beljak Žana Mahniča

VIDEO

U Banskim dvorima počeo je sastanak premijera Andreja Plenkovića i šefova parlamentarnih stranaka kojemu je cilj tražiti podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom. 

Bero: 'Došli smo na naše, konsenzus je izmislio SDP'

Uoči sastanka šef SDP-a poručio je kako mu je drago da je HDZ konačno shvatio da se stvari moraju rješavati konsenzusom.  

- Došli smo da nas premijer informira o stanju odnosa sa Slovenijom i drago mi je da smo došli na naše. Drago mi je da su nakon devet mjeseci konačno HDZ i vladajući prepoznali da se važne stvari u Hrvatskoj moraju rješavati konsenzusom. Konsenzus je nešto što je izmislio SDP i podsjetit ću da je konsenzusom Hrvatska izašla iz kontaminiranog arbitražnog procesa - rekao je Bernardić.

Beljak: HSS sigurno neće biti smokvin list za nikakve odluke

Na pitanje od čega je HSS spreman odstupiti u razgovorima s premijerom i da li je spreman na konsenzus po pitanju odnosa sa Slovenijom, Krešo Beljak poručio je kako sa Slovencima ne bi trebalo ni razgovarati dok ne maknu žicu sa granice. 

- Ne vodimo mi državu, HDZ vodi državu i njegovi priljepci. Na njima je vanjska politika i odgovornost. HSS sigurno neće biti smokvin list za nikakve odluke. Moje osobno mišljenje je da dok Slovenija drži onu grozomornu žicu na našoj granici da s njima ne bi trebali uopće razgovarati i mislim da bi prvi čin dobrih susjeda trebao biti da maknu tu žicu koja ne služi ničemu. Hrvatska diplomacija ima problem, ne znaju se postaviti sa Slovenijom, s Mađarskom, BiH, Srbijom ni Crnom Gorom... Oni su dobili povjerenje građana, ako ne znaju, neka daju ostavke i raspišu izbore - poručio je Beljak.

'Tog mladog dječarca ni Slovenci ne doživljavaju ozbiljno'

Šef HSS-a je komentirao i sazivanje sjednice Odbora sa obranu mladog Slovenca Žana Mahniča. 

- Ma to je jedan mladi dječarac koji se pokušava igrati politikom i pokušava stvoriti svoje ime na slovenskoj političkoj sceni. Mislim da njega ni Slovenci ne doživljavaju ozbiljno - rekao je Beljak.

Esih: Iz Slovenije stižu oštrije poruke jer će uskoro imati izbore

Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku,  poručila je kako moramo biti spremni na miran dijalog sa Slovenijom. 

- Da bih ovdje mogla izreći svoj osobni i stav stranke Neovisni za Hrvatsku, moramo čuti koje su to pozicije koje će nam predstaviti predsjednik Vlade Andrej Plenković za nastavak pregovora sa Slovenijom. Potpuno je jasno da to ne može biti nastavljeno temeljem arbitražnog sporazuma. Moramo biti spremni na dijalog i rješavanje stvari mirnim putem - rekla je Esih dodavši i da  oštrije poruke koje stižu iz Slovenije treba promatrati u kontekstu činjenice da se u toj zemlji uskoro održavaju izbori. 

Kosor: Sve se treba rješavati mirno i u dobrom duhu

Darinko Kosor, šef HSLS-a, pohvalio je inicijativu premijera da pozove sve parlamentarne stranke na razgovor. 

- Da se zajedno dogovorimo oko najvažnijih nacionalnih pitanja. A jedno od takvih pitanja je i suradnja sa Slovenijom. To je naša susjedna zemlja i mislim da sve treba rješavati mirno i u dobrom duhu - poručio je Kosor. 

Jandroković o potezu Mahniča: Pomalo bizarno i ridikulozno 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) poručio je kako je dogovor sa Slovenijom važan. 

- To je država koja je susjedna, s kojom smo zajedno u EU i NATO savezu i s kojom moramo razvijati dobre odnose. Ovo je jedno pitanje koje nije riješeno 27 godina i ovo je dobra prilika da štiteći hrvatske interese i vodeći računa o onome što je korisno za Hrvatsku, postignemo dogovor. Naravno, prilika je i za sve predstavnike stranaka da kažu svoje mišljenje, da ako se eventualno i ne slažu da to kažu. Donijet ćemo u konačnici zaključke u interesu Hrvatske - poručio je Jandroković dodavši kako o načinu i sadržaju pregovara sa Slovenijom ne bi u ovom trenutku govorio.   

Komentirao je i sazivanje Odbora za obranu mladog Slovenca Mahniča. 

- To je nepotrebno, pomalo bizarno i ridikulozno - rekao je. 

Petrov: Može se napraviti kondominij, zajednička uprava dviju zemalja

Šef Mosta Božo Petrov poručio je kako bi trebalo napraviti kondominij, zajedničku upravu, dviju susjednih zemalja. 

- Ovo je prilika za iskren dijalog i za novi početak koji nije na neobičnim kompromisima postavljen kao što je to bilo prije nekoliko godina kad je Hrvatska trebala ući u EU. Mi smo rekli da je moguće, ukoliko postoji želja za iskrenim dijalogom, onda to treba značiti da trebamo imati takvog partnera s druge strane i može se napraviti kondominij, odnosno zajednička uprava i kroz nju sve definirati dok se ne nađe pravilno i pravedno rješenje za dvije susjedne države - poručio je Petrov.

Hrelja: Plaća li Erjavec porez za vikendicu u Hrvatskoj?

Silvano Hrelja, šef HSU-a, uoči sastanka poručio je novinarima da ima pitanje za premijera.

- Dijalog je nezamjenjiv u rješavanju tih pitanja. Međutim, prije nego bilo što odlučim, morat ću pitati premijera da li hrvatski porezni obveznik, Karl Erjavec uredno plaća svoj porez za vikendicu na Karigadoru Gajle - rekao je Silvano Hrelja.

Čačić: Vrlo smo blizu rješenja sa Slovenijom

Predsjednik Narodne stranke- Reformisti Radnimir Čačić smatra kako smo sa Slovenijom vrlo blizu rješenju. 

- Mi smo potpuno jasni u tome. Vrlo smo blizu rješenju po mom dubokom uvjerenju, bez obzira što to tako ne izgleda na prvi pogled. Slovenija inzistira na implementaciji arbitražne presude, koja je, sasvim objektivno,  uvjerljivo povoljnija za Hrvatsku nego za Sloveniju i oni su toga svjesni. Međutim inzistiraju na tome. Dobro da su odstupili od nekadašnjih svojih pozicija da neće prihvatiti ako ne bude i teritorijalnog povezivanja. Mi inzistiramo na bilateralnom rješenju, obzirom na poziciju Sabora. Treba povezati ta dva stava. Mislim da bi jedan jedan medijator dobro došao, da svede stvari na suštinu, a suština su vrlo, vrlo mali u svakom pogledu upitnici oko prava ribarenja u onom jednom dijelu - rekao je Čačić

Na sastanak su došli i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), Milorad Pupovac (SDSS), Radimir Čačić (Narodna stranka- Reformisti), Silvano Hrelja (HSU), Višnja Fortuna (Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske), Kažimir Varda (Stranka međugeneracijske solidarnosti Hrvatske), Giovanni Sponza (IDS), Vesna Pusić (Glas), Vladimir Bilek (zastupnik češke i mađarske manjine), Branko Hrg (HSS), Ladislav Ilčić (Hrast), Branko Bačić (HDZ), Predrag Štromar (HNS), Milan Bandić (MB 365- Stranka rada)...

Bandić: Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo

Milan Bandić je, zbog drugih obaveza, prvi napustio sastanak i pred novinarima parafrazirao Titovu rečenicu "Tuđe nećemo, svoje ne damo".

- Reći ću vam svoj stav. Treba nastaviti bilateralne pregovore do konačnog dogovora, ali pod geslom: 'Tuđe ne želimo, a svoje ne poklanjamo' - rekao je Bandić novinarima.

O samom sadržaju sastanaka nije želio govoriti, rekavši jedino da se "unutra razvila ozbiljna diskusija".

Nakon sastanka premijer Plenković dat će izjavu za medije.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...