Obavijesti

News

Komentari 3

Dok traže žrtve sve je više pitanja oko urušavanja zgrade

Dok traže žrtve sve je više pitanja oko urušavanja zgrade

Gradonačelnik Charles W. Burkett odbacio je ideju da su građevinski radovi s vrha zgrade uzrokovali urušavanje. Inženjeri su istaknuli kako je u ovoj fazi nemoguće odrediti precizan razlog

VIDEO

U urušavanju zgrade kod Miamija dosad su pronašli četiri žrtve, a još traže 159 nestalih ljudi, piše CNN navodeći sve veći broj pitanja oko samog urušavanja. Ne zna se koliko se u zgradi nalazilo ljudi u vrijeme nesreće koja se dogodila u dva sata ujutro.  Glavno pitanje i dalje stoji - zašto se zgrada uopće urušila?

Sagrađena 1981., zgrada Champlain Towers South imala je više od 130 stanova, od kojih je oko 80 imalo stanare. 

Guverner Floride Ron DeSantis objasnio je da je zgrada posljednjih nekoliko mjeseci prolazila proces ponovne certifikacije sigurnosti obavezne za zgrade starije od 40 godina, u skladu s gradskim sigurnosnim propisima.

Floridski dužnosnici obećali su hitnu istragu, a inženjeri su istaknuli kako je u ovoj fazi nemoguće odrediti precizan razlog. Dodali su i da je zgrada uvijek bila u dobrom stanju.

Šetao psa kraj zgrade koja se urušavala: 'Tlo se treslo, čuo sam vrisku i zapomaganje'
Šetao psa kraj zgrade koja se urušavala: 'Tlo se treslo, čuo sam vrisku i zapomaganje'

- Ništa slično nije bilo predvidivo. Barem to nisu mogli predvidjeti inženjeri koji su zgradu promatrali iz strukturne perspektive - rekao je odvjetnik Kenneth Direktor.

Na krovu su se izvodili neki građevinski radovi, ali nije poznato je li ondje bilo teške opreme.

Residential building collapse in South Florida

Gradonačelnik Charles W. Burkett odbacio je prijedlog da su možda upravo ti građevinski radovi uzrokovali urušavanje.

- Nema razloga da se ova zgrada tako sruši osim ako netko doslovno ne izvadi nosače odozdo ili su dotrajali ili ako postoji ponornica ili nešto slično. Na krovu su se izvodili radovi, no na krovovima zgrada oni se stalno izvode - rekao je Burkett.

Stručnjaci koji su promatrali snimke katastrofe kažu da su snimke dale neko osnovno razumijevanje onoga što se dogodilo.

- Zgrada je bila poduprta nizom stupova. Ako jedan stup propadne, sve ostalo propada s njim.

VIDEO Ovako se urušila zgrada kod Miamija. Guverner šokiran: 'Spremamo se za loše vijesti...'
VIDEO Ovako se urušila zgrada kod Miamija. Guverner šokiran: 'Spremamo se za loše vijesti...'

Pretpostavlja se i da je blizina mora i slane vode imala utjecaja na urušavanje.

- Zgrada je bila u stanju kakvo biste očekivali za zgradu staru 40 godina koja se nalazi na Atlantskom oceanu - rekao je Direktor.

- Vidjeli smo na stotine zgrada sa konstrukcijskim problemima koje, ako se ne održavaju i poprave, vrlo lako mogu postati problem - objasnili su Miyamoto i Greg Batista, specijalist za projekte popravaka betonskih konstrukcija.

Partial building collapse in Miami Beach

U četvrtak je USA Today prvi izvijestio o studiji objavljenoj prošle godine koja je pokazala da je urušeni stan, za razliku od ostalih zgrada oko njega, tonuo brzinom od oko 2 milimetra godišnje između 1993. i 1999. godine. Istraživanje je bilo usredotočeno na učinke slijeganja, postupnog popuštanja ili urušavanja zemljišta na opasnosti od poplave u priobalju. Nije pratio status stana pa je nejasno je li struktura nastavila tonuti tempom opisanim u studiji.

Na izravno pitanje jesu li potonuće ili slijeganje mogli biti čimbenik koji je doprinuo urušavanju, autor studije Shimon Wdowinski rekao je da su potrebne dodatne informacije prije donošenja presude.

- Ako se sve kretalo prema dolje na istoj razini, istim tempom, onda nije mogao biti čimbenik, ali ako se jedan dio zgrade pomiče više ili manje u odnosu na drugi, to je moglo prouzročiti određenu napetost i stvoriti pukotine, rekao je za CNN.

Kobi Karp, član Američkog instituta za arhitekte, rekao je da bi u tom slučaju stanovnici svakako prepoznali pukotine i neravnost. Još uvijek je nepoznato je li itko ikada prijavio navedeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava