News

Komentari 6

Dokumenti pokazali da je Trump pritiskao dužnosnike pravosuđa da ponište njegov izborni poraz

Dokumenti pokazali da je Trump pritiskao dužnosnike pravosuđa da ponište njegov izborni poraz

Rukom pisane bilješke tadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika Richarda Donoghuea otkrivaju očajničke pokušaje kojima je Donald Trump nastojao natjerati pravosuđe da poduzme korak bez presedana

Bivši predsjednik Donald Trump pritiskao je dužnosnike američkog pravosuđa da ponište njegov izborni poraz i prijetio im otkazima ako ne postupe po njegovu zahtjevu, pokazuju dokumenti koje je objavila istraga u Kongresu.

Rukom pisane bilješke tadašnjeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika Richard Donoghue, a koje je petak objavio Odbor za nadzor i reforme (glavni istražni odbor) Zastupničkog doma, otkrivaju očajničke pokušaje kojima je bivši predsjednik nastojao natjerati pravosuđe da poduzme korak bez presedana te intervenira u rezultate predsjedničkih izbora iz 2020.

Ministarstvo pravosuđa dopustilo je da pisane poruke budu predane istražiteljima u Kongresu što je dramatičan preokret Trumpove administracije koja je opetovano izbjegavala kongresnu istragu. 

Bilješke otkrivaju pojedinosti iz telefonskog poziva 27. prosinca u kojem Jeffrey Rosen, koji je nekoliko dana poslije imenovan za državnog odvjetnika, govori Trumpu "Shvatite da DOJ (ministarstvo pravosuđa) ne može + neće kao čarobnim štapićem + mijenjati ishod izbora". 

"Ne očekujem da to činite", odgovorio mu je Trump "Samo kažite da su izbori korumpirani + ostalo prepustite meni i R.(republikanskim) kongresnicima", rekao je Trump. 

Preokret ministarstva pravosuđa olakšat će istražnom odboru da ispita ključne svjedoke i prikupi dokaze protiv Trumpa u sklopu istrage. 

Najčitaniji članci