Obavijesti

News

Komentari 206

'Spreman sam za borbu, dosta mi je biti europski birokrat'

'Spreman sam za borbu, dosta mi je biti europski birokrat'
7

Više od 500 policajaca osigurava 26. kongres Europske pučke stranke koji će biti do sutra u zagrebačkoj Areni. To je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj

VIDEO

Zbog kongresa Europske pučke stranke koji je započeo u utorak u 9 sati u Areni, u Zagrebu se očekuju gužve. Policija je najavila kratkotrajne prekide prometa koji su, kažu, nužni zbog sigurnosti.

Pozvali su građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

Pratite uživo: 

17.00 Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti. Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi - rekao je predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk članovima iz četrdesetak zemalja koji će ga za koji sat izabrati za šefa europskih pučana.

15.00 - Aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul zahvalio se HDZ-u i Andreju Plenkoviću na suradnji pri organizacji kongresa i dodao da su odabrali Zagreb kako bi istaknuli važno prijateljstvo u trenutku dok Hrvtaska preuzima predsjedanje Europskim vijećem.
Pohvalio je aktualnog premijera Plenkovića zbog načina na koji vodi Hrvatsku i istaknuo pozicije Dubravke Šuice i Marije Pejčinović Burić.

- Čini se da je HDZ postao sinonim uspjeha, a Hrvatska u tom smislu treba biti predvodnik u regiji - rekao je i dodao da je kongres i prilika za proslavu pobjede EPP-a na europskim izborima.

Daul ističe i kako su oni jedina brana protiv populizma i da moraju početi prilagođavati politike, najprije vezano uz klimatske promjene.

- Europa mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Ako u šest zemalja zapadnog Balkana ne uvedemo stabilnost, uvest ćemo nestabilnost - rekao je i dodao kako smatra da su neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom velika greška.

- Ne smijemo zaboraviti zemlje istočnog partnerstva - rekao je Daul.

14.28 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom je govoru pozdravio sudionike kongresa.

Podsjetio je da je HDZ poveo hrvatski narod prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalnosti, a hrvatske Vlade pod vodstvom HDZ-a osigurale su međunarodno priznanje, osigurale obnovu i oslobođenje okupiranih područja.

Rekao je da je HDZ imao potporu EPP-a kod ulaska Hrvatske u NATO i Europsku uniju. Istaknuo je i da je HDZ 30 godina dominantna politička snaga u hrvatskom društvu te se pohvalio radom svoje Vlade.

- Kongres EPP-a dolazi u savršeno vrijeme kako bi mi izabrali naše novo vodstvo - rekao je i zahvalio se trenutačnom predsjedniku EPP-a Josephu Daulu.

Zahvalio se i Jean Claude Junckeru koji nije mogao doći zbog zdravstvenih razloga za sve što je napravio.

- Pravo je vrijeme za razgovor o politikama i smjeru EPP-a te ispravljanje nepravde prema Sjevernoj Makedoiniji i demografska revitalizacija - rekao je premijer.

13.48 - Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održali su konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa Europske pučke stranke.

- Velika je čast upravo pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje raspravljati na Kongresu o tome kako će Hrvatska imati svoje mjesto i ulogu predsjedati Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci iduće godine - rekao je Plenković te nastavio:

- Jedan od kolega rekao mi je da sam doveo finale Lige prvaka u Hrvatsku te da bi bilo dobro da ljudi to bolje poprate, jer je ovaj Kongres mogao biti u bilo kojoj članici naše političke obitelji i nije slučajno da je upravo u Zagrebu i u 30 godišnjici HDZ-a.

Nakon Plenkovića govorio je Daul, koji se zahvalio na gostoprimstvu.

- Ovo je povijesni trenutak. Zagreb je glavni grad Hrvatske i ja sam radio mnogo na tome da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Imao sam brojne sastanke u Parlamentu na kojima sam se angažirao da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Jednako tako, dobro poznajem Hrvatsku i iako sam rođen u Strasbourgu, vjerujem da imamo neke elemente koji su nam zajednički - rekao je Daul.

11.39 - Kogres je u organizaciji Europske pučke stranke, a HDZ je njegov domaćin. Novinari su smješteni su press-roomovima i ne mogu prisustvovati brojnim sastancima. Protokol ih uvodi po 10 na sjednice. Očekuje se press konferencija u 12 sati. 


Više od 500 policajaca osiguravat će 26. kongres Europske pučke stranke koji će biti do sutra u zagrebačkoj Areni. To je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj.

Na njemu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nova predsjednica Ursula von der Leyen, ali i Silvio Berlusconi, Vitalij Kličko te brojni drugi.  

U Zagrebu 500 policajaca čuva 2000 političara, stiže i Merkel
U Zagrebu 500 policajaca čuva 2000 političara, stiže i Merkel

Europski pučani će birati novo stranačko vodstvo: predsjednika, 10 potpredsjednika, glavnog tajnika i rizničara.

Na skupu pučana okupit će se više od 2000 izaslanika iz 40-ak zemalja, niz šefova država i visokih dužnosnika - članova najbrojnije političke obitelji u Europskom parlamentu. 

U Zagreb je već u ponedjeljak došao Donald Tusk, jedini kandidat pučana za novog predsjednika, kojem istječe mandat na čelu Europskog vijeća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik