Obavijesti

News

Komentari 206

'Spreman sam za borbu, dosta mi je biti europski birokrat'

'Spreman sam za borbu, dosta mi je biti europski birokrat'
7

Više od 500 policajaca osigurava 26. kongres Europske pučke stranke koji će biti do sutra u zagrebačkoj Areni. To je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj

VIDEO

Zbog kongresa Europske pučke stranke koji je započeo u utorak u 9 sati u Areni, u Zagrebu se očekuju gužve. Policija je najavila kratkotrajne prekide prometa koji su, kažu, nužni zbog sigurnosti.

Pozvali su građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

Pratite uživo: 

17.00 Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti. Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi - rekao je predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk članovima iz četrdesetak zemalja koji će ga za koji sat izabrati za šefa europskih pučana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

15.00 - Aktualni predsjednik EPP-a Joseph Daul zahvalio se HDZ-u i Andreju Plenkoviću na suradnji pri organizacji kongresa i dodao da su odabrali Zagreb kako bi istaknuli važno prijateljstvo u trenutku dok Hrvtaska preuzima predsjedanje Europskim vijećem.
Pohvalio je aktualnog premijera Plenkovića zbog načina na koji vodi Hrvatsku i istaknuo pozicije Dubravke Šuice i Marije Pejčinović Burić.

- Čini se da je HDZ postao sinonim uspjeha, a Hrvatska u tom smislu treba biti predvodnik u regiji - rekao je i dodao da je kongres i prilika za proslavu pobjede EPP-a na europskim izborima.

Daul ističe i kako su oni jedina brana protiv populizma i da moraju početi prilagođavati politike, najprije vezano uz klimatske promjene.

- Europa mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke. Ako u šest zemalja zapadnog Balkana ne uvedemo stabilnost, uvest ćemo nestabilnost - rekao je i dodao kako smatra da su neotvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom velika greška.

- Ne smijemo zaboraviti zemlje istočnog partnerstva - rekao je Daul.

14.28 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom je govoru pozdravio sudionike kongresa.

Podsjetio je da je HDZ poveo hrvatski narod prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalnosti, a hrvatske Vlade pod vodstvom HDZ-a osigurale su međunarodno priznanje, osigurale obnovu i oslobođenje okupiranih područja.

Rekao je da je HDZ imao potporu EPP-a kod ulaska Hrvatske u NATO i Europsku uniju. Istaknuo je i da je HDZ 30 godina dominantna politička snaga u hrvatskom društvu te se pohvalio radom svoje Vlade.

- Kongres EPP-a dolazi u savršeno vrijeme kako bi mi izabrali naše novo vodstvo - rekao je i zahvalio se trenutačnom predsjedniku EPP-a Josephu Daulu.

Zahvalio se i Jean Claude Junckeru koji nije mogao doći zbog zdravstvenih razloga za sve što je napravio.

- Pravo je vrijeme za razgovor o politikama i smjeru EPP-a te ispravljanje nepravde prema Sjevernoj Makedoiniji i demografska revitalizacija - rekao je premijer.

13.48 - Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul i glavni tajnik EPP-a Antonio Lopez-Isturiz White održali su konferenciju za novinare uoči početka Izbornog kongresa Europske pučke stranke.

- Velika je čast upravo pet i pol tjedana prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ovdje raspravljati na Kongresu o tome kako će Hrvatska imati svoje mjesto i ulogu predsjedati Vijećem Europske unije prvih šest mjeseci iduće godine - rekao je Plenković te nastavio:

- Jedan od kolega rekao mi je da sam doveo finale Lige prvaka u Hrvatsku te da bi bilo dobro da ljudi to bolje poprate, jer je ovaj Kongres mogao biti u bilo kojoj članici naše političke obitelji i nije slučajno da je upravo u Zagrebu i u 30 godišnjici HDZ-a.

Nakon Plenkovića govorio je Daul, koji se zahvalio na gostoprimstvu.

- Ovo je povijesni trenutak. Zagreb je glavni grad Hrvatske i ja sam radio mnogo na tome da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Imao sam brojne sastanke u Parlamentu na kojima sam se angažirao da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Jednako tako, dobro poznajem Hrvatsku i iako sam rođen u Strasbourgu, vjerujem da imamo neke elemente koji su nam zajednički - rekao je Daul.

11.39 - Kogres je u organizaciji Europske pučke stranke, a HDZ je njegov domaćin. Novinari su smješteni su press-roomovima i ne mogu prisustvovati brojnim sastancima. Protokol ih uvodi po 10 na sjednice. Očekuje se press konferencija u 12 sati. 


Više od 500 policajaca osiguravat će 26. kongres Europske pučke stranke koji će biti do sutra u zagrebačkoj Areni. To je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj.

Na njemu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nova predsjednica Ursula von der Leyen, ali i Silvio Berlusconi, Vitalij Kličko te brojni drugi.  

U Zagrebu 500 policajaca čuva 2000 političara, stiže i Merkel
U Zagrebu 500 policajaca čuva 2000 političara, stiže i Merkel

Europski pučani će birati novo stranačko vodstvo: predsjednika, 10 potpredsjednika, glavnog tajnika i rizničara.

Na skupu pučana okupit će se više od 2000 izaslanika iz 40-ak zemalja, niz šefova država i visokih dužnosnika - članova najbrojnije političke obitelji u Europskom parlamentu. 

U Zagreb je već u ponedjeljak došao Donald Tusk, jedini kandidat pučana za novog predsjednika, kojem istječe mandat na čelu Europskog vijeća. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje