Obavijesti

News

Komentari 63

Dolazi afrička vrućina i olujno jugo, kiše i pljuskovi bit će rjeđi

Dolazi afrička vrućina i olujno jugo, kiše i pljuskovi bit će rjeđi
1

U novom tjednu vrijeme će biti manje nestabilno nego prethodnih dana. To znači da će sunčana razdoblja biti kudikamo češća, a kiša i pljuskovi rjeđi

VIDEO

Vremenske prilike ne idu u prilog onima koji priželjkuju raniji dolazak pravih ljetnih vrućina i stabilnog vremena. Ciklone i fronte često stižu u naš dio Europe, podržavajući nestabilno vrijeme, javlja Crometeo.

Prvih 13 dana lipnja već je na dijelu Jadrana palo više kiše nego prosječno padne cijeloga mjeseca. U Crikvenici su od početka mjeseca pale 143 litre kiše po kvadratnom metru, u Vidu 125, Kominu 112, Roču 108, Cisti Velikoj 90, Makarskoj 89 itd.

I početak novog tjedna donio je nove nestabilnosti. Lokalno je ponovno bilo grmljavinskih oblaka, a nisu izostale ni mjestimične obilnije oborine. Primjerice, prema podacima mreže Pljusak.com, u ponedjeljak do 19 sati u Starom Gradu na Hvaru palo je 30 mm kiše, u Šibeniku (Martinska) 29 itd.

O tome da su temperature malo niže od prosjeka za dio godine najbolje govori podatak da niti najviše dnevne temperature zraka tijekom ponedjeljka ponegdje u unutrašnjosti nisu prešle 20 Celzijevih stupnjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U novom tjednu vrijeme će biti manje nestabilno nego prethodnih dana. To znači da će sunčana razdoblja biti kudikamo češća, a kiša i pljuskovi rjeđi. Ipak, više stabilnog vremena bit će u Dalmaciji i Slavoniji, a manje na sjevernom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti. Temperature zraka rast će sljedećih dana, a zanimljivo je i da će sredinom tjedna jačati jugo, a u četvrtak će jugo imati olujne udare uz valove na moru ponegdje i do četiri metra visine.

JADRAN:

U utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Uz mjestimice jači razvoj oblaka, ponegdje će biti kiše, pljuskova i grmljavine, većinom u drugom dijelu dana u Zagori, zaleđu Istre, Kvarnera i okolici Rijeke. Drugdje više sunčana i suha vremena u odnosu na prethodne dane. Puhat će slabo jugo i jugozapadnjak, a vjetar će kasno popodne i osobito navečer jačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Nestabilnije će biti u prvom dijelu dana, kada će mjestimice biti kiše i grmljavinskih pljuskova, najviše u riječkom zaleđu gdje može biti obilnijih oborina. Više suha vremena u drugom dijelu dana, iako će dio Jadrana cijelog dana biti suh. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu povremeno i lebić. Kasno navečer posvuda jugo u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 28°C.

Četvrtak u Dalmaciji donosi pretežno ili djelomično sunčano vrijeme, rijetko gdje uz mogućnost slabog popodnevnog pljuska. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, ponegdje uz malo kiše ili uz lokalne pljuskove. Puhat će jako jugo s olujnim udarima, a na moru ponegdje može biti udara preko 100 km/h, što će značajno povećati valovitost mora i uzrokovati poremećaje u brodskom prometu. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 25 do 30°C.

U petak na sjevernom Jadranu oblačnije još ujutro, ponegdje uz pljuskova, a sunčanije popodne. U Dalmaciji djelomično sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova u drugom dijelu dana. Jugo će slabiti, tijekom dana i potpuno prestati uz okretanje na slab jugozapadnjak i zapadnjak. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

Dani vikenda će, prema današnjim prognostičkim materijalima, proteći u znaku ranoljetnog i u većini krajeva stabilnog vremena.

Subota će biti pretežno sunčana i u većini krajeva suha. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, navečer podno Velebita jaka bura. Bit će vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 32°C.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana, a osobito kasno navečer ponegdje postoji mogućnost pljuska s grmljavinom. Bura i tramontana u slabljenju, popodne većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Danju vrlo toplo i vruće.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak će povoljnije biti u prvom dijelu dana. U većini mjesta bit će suho i djelomično sunčano. Poslijepodne su mogući kiša i pljuskovi s grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i dijelu Like. Na istoku će pljuskova biti najmanje. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 10 do 15, ponegdje uz kratkotrajnu maglu, a tijekom dana bit će toplo i sparno uz najvišu dnevnu temperaturu od 22 do 26 Celzijevih stupnjeva, javlja Crometeo.

U srijedu prijepodne oblačnije, mjestimice s kišom i pljuskovima, osobito u zapadnim i sjevernim područjima. U istočnoj Slavoniji i Lici više suhog vremena. Poslijepodne će i u sjeverozapadnim krajevima kiše biti manje, a moguća su i sunčana razdoblja. Zapuhat će umjeren, u gorju i pojačan jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura uglavnom od 12 do 17, a najviša dnevna između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Četvrtak nam donosi osjetno toplije vrijeme. Bit će puno sunca, ali i sparine. Uglavnom u Gorskom kotaru postoji mogućnost za lokalni kraći grmljavinski pljusak. Puhat će umjeren južni i jugoistočni vjetar pa se dnevni maksimalac očekuje oko 30 Celzijevih stupnjeva!

I u petak će biti puno sunca i topline. Samo je ponegdje na zapadu zemlje, uglavnom u Gorskom kotaru, moguć pljusak s grmljavinom. Bit će vjetrovito uz umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 15 do 20, a najviša dnevna između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva, na istoku možda i malo viša.

Dani vikenda još nisu sasvim sigurni, ali čini se da će povoljnija biti subota nego nedjelja. Opet se povećava mogućnost za kišu ili pljuskove s grmljavinom, a bit će i malo svježije, osobito u zapadnim krajevima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS