Obavijesti

News

Komentari 18

"Dolazi novi val krize, a nitko na to ne priprema Hrvatsku"

"Dolazi novi val krize, a nitko na to ne priprema Hrvatsku"
2

Ekonomisti se najviše boje krize na dulje radoblje, kaže ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić i procjenjuje da se deficit Hrvatske mora smanjiti za pet mlrd. kuna

VIDEO

Fiskalna konsolidacija mora biti prioritet nove vlade, kazao je Branko Grčić, gospodarski strateg SDP-a, na savjetovanju ekonomista u Opatiji. Prvi put do sada SDP je iznio i konkretnije brojke, deficit države, koji ove godine iznosi 21 milijardu kuna, iduće godine treba smanjiti za pet milijardi kuna, što pretpostavlja smanjenje udjela javnih rashoda u BDP-u za 1 do 1,5 postotnih bodova.

- Ako se deficit ne smanji za toliko, Hrvatska i ne treba ići na road show i pokušavati na inozemnim tržištima refinancirati dugove ili plasirati nove obveznice - istaknuo je Grčić.

Zanimanje za energetiku

On procjenjuje da bi, uz 1,5 posto rasta u idućoj godini i 2,5 posto inflacije, rashodnu stranu središnjeg proračuna trebalo smanjiti za milijardu kuna u odnosu na postojeći proračun. Bitno je to manje od procjena mnogih ekonomista da postojeće proračunske rashode treba rezati i do 10 milijardi kuna kako bi se sačuvao kreditni rejting zemlje. Grčić je primijetio da se ekonomisti najviše boje depresije.

- To je rastezanje krize na dulje razdoblje, a na to miriše sadašnja situacija u Hrvatskoj - kazao je Grčić. Problematizirao je to što je Vlada preraspodijelila 1,5 milijardi kuna iz proračuna bez službenog rebalansa, rasprave u Saboru i objašnjenja koji su to projekti podbacili i za što se preusmjeravao državni novac.

- Nisam siguran da je to dobar put - rekao je Grčić. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević naglasio je veliko zanimanje privatnog sektora za ulaganja u energetiku.

Grčić je dodao da će nova vlast na početku naglasak staviti na fiskalnu konsolidaciju i smanjenje nelikvidnosti, dok je Slavko Linić dan prije naglasio da u roku od šest mjeseci treba snimiti stanje u prezaduženim tvrtkama te u dogovoru vjerovnika i banaka vidjeti tko može u preustroj, a za koga je jedini izlaz stečaj. Kandidata za brzi stečaj je 20 do 30 tisuća.

Recesija s duplim dnom

Ekonomist i premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević vjeruje da će Hrvatska ove godine ostvariti tek simboličnih 0,2 posto rasta, što je jedna od najpesimističnijih procjena za zemlju.

Europa je u najtežoj recesiji od 30-ih godina, pet do šest članica EU ulazi u recesiju s dvostrukim dnom, još toliko rubnih zemalja blizu je takve recesije. Hrvatsku je Lovrinčević smjestio među rubne zemlje koje bi mogle biti u recesiji, što, proziva premijerkin savjetnik, ne vide ni ekonomisti ni političari jer se ne provode pripreme za novi val krize.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa