Obavijesti

News

Komentari 8

Domovinski pokret: Moramo mijenjati izborni zakon u RH

Domovinski pokret: Moramo mijenjati izborni zakon u RH
1

Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on prihvatio

VIDEO

Domovinski pokret poručio je u ponedjeljak, vezano za spor kandidata na njegovoj izbornoj listi Ruže Tomašić i Roberta Pauletića, da se izborni zakon mora mijenjati tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova, kako bi se ispoštovala volja građana.

- Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona tako da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji - stoji u priopćenju.

U slučaju mandata koji je na listi Domovinskog pokreta i partnera u 10. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, Hrvatska konzervativna stranka), Domovinski pokret poštovat će zakone i na zakonu temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile. 

Jandroković: 'Unatoč mjerama očekujem svečanu sjednicu'
Jandroković: 'Unatoč mjerama očekujem svečanu sjednicu'

Također podsjećaju na predizborni dogovor, po kojem su Hrvatski suverenisti u 10. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on prihvatio. 

- Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo. Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna - poručili su iz Domovinskog pokreta. 

Spor Tomašić i Pauletića oko tumačenja zakona

Zastupnica u Europskom parlamentu i nositeljica liste Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici Ruža Tomašić na izborima je osvojila 41,91 posto glasova, ali je svoj mandat odlučila staviti u mirovanje na godinu dana. Kao zamjena u Sabor trebao bi ići sedmi na listi Marko Milanović Litre, koji je osvojio samo 0,09 preferencijalnih glasova.

Krišto: Plenković većinu slaže protuustavno stečenom većinom
Krišto: Plenković većinu slaže protuustavno stečenom većinom

Pauletić, koji je osvojio 19,79 posto preferencijalnih glasova, najviše iza Tomašić, smatra da bi mjesto u Saboru po zakonu trebalo biti njegovo jer ima dovoljan broj preferencijalnih glasova, odnosno više od 10 posto.

Tomašić je potom za Večernji list rekla da se vraća u Hrvatski sabor i prekida mandat u Europskom parlamentu ako se njezino tumačenje zakona pokaže spornim.

Prema članku 42. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.

Milanović je prvi predsjednik u povijesti koji neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora
Milanović je prvi predsjednik u povijesti koji neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora

Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe Zakona o preferencijalnom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a