Obavijesti

News

Komentari 206

Don Grubišić: Država milijardu kuna daje Crkvi, to je previše

Don Grubišić: Država milijardu kuna daje Crkvi, to je previše
4

Želim slobodnu Crkvu u slobodnoj državi, ali bez privilegija. Nisam za progon Crkve ni prozivanje, ali Crkva mora biti moralna vertikala u društvu, rekao je don Grubišić

VIDEO

Nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić smatra da Crkva mora doprinijeti rješavanju krize te biti uz narod koji kopa po kantama za smeće i preživljava uz pomoć boca. Najavio je da će iz tog razloga podržati inicijativu Udruga Protagora i David koje su spremne prikupiti potpise za referendum o reviziji Vatikanskih ugovora.

'Crkva mora biti moralna vertikala'

- Crkva treba biti slobodna i ne ovisiti o novcu države. Želim slobodnu Crkvu u slobodnoj državi, ali bez privilegija. Nisam za progon Crkve ni prozivanje, ali Crkva mora biti moralna vertikala u društvu i ona bi trebala bi doprinijeti rješavaju krize u kojoj se nalazimo - kazao je.

Don Grubišić je dva puta pisao državnom i crkvenom vrhu tražeći reviziju spomenutih ugovora. Iz crkvenih krugova nije dobio nikakav odgovor. On je stigao od predsjednika Sabora Josipa Leke koji je o tom pitanju tražio mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku. Odgovorio mu je i premijer Milanović koji će tražiti očitovanje Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Kriza je, milijarda Crkvi je previše'

Grubišić smatra da je gotovo milijardu kuna godišnje koje država izdvaja za Crkvu previsok iznos posebice u vrijeme recesije i teške krize. 

Grubišić je izvijestio i da je Jakša Baloević koji je u zastupničke klupe ušao na njegovoj listi izbačen iz Saveza za građansku Hrvatsku i Kluba nezavisnih zastupnika. Razlog tome je što od svibnja prošle godine nije poštivao odluku da dio plaće daruju u humanitarne svrhe, što je potpisao kod javnog bilježnika. 

'Presude Sanaderu i HDZ-u neće donijeti nikakve promjene'

Progovorio je i o nepravomoćnoj presudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u te zaključio da one neće donijeti nikakve promjene. 

Uvjeren je da birači HDZ-a ostati vjerni svojoj stranci. Zalaže se izmjene izbornih zakona kako bi građani ubuduće umjesto lista birali izravno zastupnike. Napominje i da treba smanjiti broj saborskih zastupnika te da bi optimalno bilo da imamo 70 zastupnika. Smatra da bi se trebalo dirnuti i u privilegije političkih stranaka i zastupnika koji novac za funkcioniranje dobivaju iz proračuna. Napominje da bi se stranke trebale financirati iz donacija i članarina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina