News

Komentari 0

Donešen je paket mjera za ublažavanje cijene struje i plina

Donešen je paket mjera za ublažavanje cijene struje i plina

Istaknuo je da će se, zahvaljujući poduzetim mjerama, limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto umjesto 23 posto. Cijena plina rast će najviše do 20 posto, umjesto 79 posto

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao kako je paket mjera za ublažavanje cijena struje i plina, vrijedan 4,8 milijardi kuna, mudra državna intervencija koja će od 1. travnja zaštititi građane i ogroman dio gospodarstva od poskupljenja energenata.

"Na taj način pokazujemo spremnost Vlade da u ključnim trenucima poduzme mudru intervenciju koja je u korist građanima", rekao je Plenković na sjednici Vlade govoreći o paketu mjera za ublažavanje cijena.

Mjere se odnose na sve sugrađane, ogroman dio gospodarstva, osobito mikro i makro poduzetnike, a posebne mjere su donesene za socijalno ugrožene skupine te mjere za umirovljenike, poljoprivrednike i ribare, rekao je premijer.

"Uz već ranije ograničene cijene naftnih derivata, napravili smo kvalitetan, jasan okvir koji uključuje i porezna rasterećenja, socijalne transfere i subvencije i koji će od 1. travnja ublažiti rast cijena", poručio je.

Istaknuo je da će se, zahvaljujući poduzetim mjerama, limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto umjesto 23 posto. Cijena plina rast će najviše do 20 posto, umjesto 79 posto, rekao je.

To je horizontalna kriza kojom su svi obuhvaćeni, a Vlada je napravila mudru i pravodobnu državnu intervenciju koja je u korist građanima i gospodarstvu, ustvrdio je Plenković.

Rekao je i da je u zadnja dva dana, temeljem kvalitetno pripremljene dokumentacije prema Europskoj komisiji, odlučeno da se novčana sredstva za korištenje alokacije Europskog fonda solidarnosti, kada je riječ o potresu u Zagrebu, produlje za još godinu dana i time preklope s rokom za korištenje alokacije za potres na Banovini. Pomak je s lipnja 2022. na lipanj 2023.

Poručio je da "sada očekuje intenzivan rad i dinamiku procesa obnove" kako bi se iskoristila ta novčana sredstva i angažirali drugi izvori te što prije osiguralo da proces obnove krene intenzivnijom dinamikom.

Izvijestio je i da će Hrvatska danas donirati kroz sustav COVAX-a još 550 tisuća cjepiva za Afriku kojoj je već donirano 700 tisuća doza.

"Na taj način dajemo doprinos globalnom suzbijanju epidemije covida-19", rekao je Plenković.

Najčitaniji članci