Obavijesti

News

Komentari 121

Došao, kupio i upropastio: Željko Kerum radi što god želi...

Došao, kupio i upropastio: Željko Kerum radi što god želi...
6

OBEĆANJA Htio je poduzetnik i u Zagrebu vratiti stari sjaj kultnom restoranu. No i ta investicija je propala, a atraktivan prostor stoji kao ruina

VIDEO

Nakon što je u Solinu sa zemljom sravnjena rodna kuća solinskog povjesničara i književnika iz 19. stoljeća, don Lovre Katića, a sve u režiji investitorice Mare Sapunar, sestre Željka Keruma i supruge Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, donosimo kratki nekrolog građevinama u vlasništvu obitelji Kerum i njegove bliže rodbine.

Kao jedan od posljednjih primjera nakon kojeg se digla neviđena prašina jest Kerumova nedavna intervencija u secesijskoj vili Antičević u Bihaćkoj ulici u Splitu. Zanemarimo kupus i raštiku koju je posadio u vrtu, problem je nastao zbog otvaranja ulaza u podrum i oštećenja fasade gdje je izgradio pristupne stube te je, barem kako tvrdi suvlasnik nekretnine, oštemao i betonsku ploču između podruma i mezanina i to kako bi postavio stepenice. U ovoj priči osim Keruma, također su uključeni i Sapunari, jer formalni vlasnik je Kerumov nećak Igor Sapunar.

Korov na secesijskoj vili

Njegova je pak supruga Ana Sapunar pročelnica je za urbanizam i zaštitu okoliša u Gradu Splitu. I nakon što se danima razvlačilo što je zapravo devastirano na vili, koju su posjećivali i građevinski inspektori te konzervatori, dogodilo se ništa. Radnici su otišli, a kupus i raštika zarasli u korov.

Službeno je potvrđeno da je i restoran na Benama, kojemu je koncesionar također Igor Sapunar bespravno nadograđen i rekonstruiran te je sa 170 “narastao” na 349 četvornih metara. Kerum je koncesiju na uvalu Bene preuzeo 2008. godine, a tko je nadogradio restoran i suvenirnicu na višestruko zaštićenom području, istražuje se. Sporno je uopće, kako se može dobiti koncesija na nešto što nema uredne papire. Trn u oku Splićanima jest i hotel Marjan na Zapadnoj obali kojega je Kerum kupio 2005., i to ne samo zato što je godinama stajao zapušten. Polemike u javnosti vodile su se dok su radovi još i trajali jer je, po projektu arhitekta Jerka Rošina Kerum nazidao veliki aneks predviđen za apartmane. Taj isti kompleks zgrada pokraj hotela sadašnji vlasnik planira srušiti.

Hotel Marjan

Prva veća afera oko pokušaja gradnje izbila je 2011. godine i to zbog namjere Željka Keruma da na lokaciji Prva voda izgradi restoran i sportske terene. Zapravo, formalno ne on, nego tvrtka njegova supruga Fani. Nakon što su planovi iscurili van, javnost se dignula na noge. Ubrzo su urbanistički inspektori donijeli zaključak kako se na toj lokaciji ne može graditi dok se ne donese plan za park-šumu Marjan, nakon čega je i Ministarstvo kulture ispisalo odbijenicu jer je park-šuma zaštićena kao kulturno dobro.

'Nisam uzurpirao dobro'

Nekoliko godina kasnije, izbila je nova afera, ovoga puta u Rogoznici i to oko nasipavanja uvale Krušćica. Tamo je Kerum nasuo 12 metara mora i betonirao gat za privez brodova. Kerum je tada objasnio kako on, a riječ je o plaži ispred njegova hotela Perla, ima koncesiju na tu uvalu te da samo nadohranjuje plažu kao što to čini svake godine. Također, razbio je strah tamošnjih mještana rekavši kako nije riječ o uzurpaciji pomorskog dobra. Koliko Kerum uopće ima nekretnina diljem Hrvatske teško je nabrojati. One koje su mu važne i za koje smatra da su profitabilne spašava otkupom dugova, i eventualno prodaje dalje. Tako je, primjerice, tvrtka Pjaca Rosa u vlasništvu bivše Kerumove supruge Ankice otkupila je hipoteku od 72 milijuna kuna. Tako je zaustavila ovrhu nas hotelom Central na Narodnom trgu u Splitu. Taj hotel ovih se dana užurbano obnavlja.

Slično je napravila i tvrtka Kruščica u vlasništvu Fani Kerum. Ona je preuzela 10 milijuna kuna duga, tijekom ovrhe preuzela vilu u Podstrani, a kasnije tu istu vilu prodala. Među poznatijim Kerumovim nekretninama, a koje su sada bubnju, je i bivši restoran Šumski dvor u Zagrebu, smješten u elitnom kvartu uz Cmrok.

Kerum ga je kupio 2009. u naponu poduzetničke snage. Nikad ga nije stavio u funkciju, pa taj legendarni restoran iz 1933., koji je osmislio zagrebački arhitekt Slavko Löwy, godinama zjapi tužno zapušten. Slične sudbine je i prostor kina Central u Zagrebu kao i mnogih drugih nekretnina koje čekaju neku blistaviju budućnost. Ti prostori možda će je i dobiti, ali rodna kuća don Lovre Katića, koju je Kerum kupio i 2011. godine poklonio sestri Mari, više nema nikakve šanse. Iako na ploči stoji kako je riječ o rekonstrukciji poslovno-stambenog objekta, nije sasvim jasno što će se točno rekonstruirati s obzirom na to da je ta kuća, od osobitog značaja za grad na Jadru, nepovratno pretvorena u hrpu šute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa