Obavijesti

News

Komentari 108

Dosje Gunja: Kuće obnavljali i po duplo većim cijenama

Dosje Gunja: Kuće obnavljali i po duplo većim cijenama
4

TAJNI TROŠKOVNICI: Dokumenti otkrivaju da su kooperanti radili i upola jeftinije nego što su tvrtke naplatile državi svoj rad i materijal za obnovu kuća u Gunji

VIDEO

Tvrtka koja je dobila posao na obnovi kuća u poplavljenoj Posavini, nije morala potrošiti niti kune, a samo za obnovu jedne je zaradila čistih 70.000 kuna od države. Jasno je to iz troškovnika koje 24sata posjeduje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Nakon što smo ekskluzivno objavili troškovnike po kojima je obnova kuća u poplavljenoj Posavini stajala i po 480.000 kuna, a nove od 887.000 do 1,2 milijuna, sada objavljujemo i stvarne cijene po kojima je posao obavljen. Kooperanti su nam već rekli da su oni posao obavili jeftinije 20-50 posto, a 21 tvrtka koja ima ugovore s državom, naplatila je više cijene državi. U slučaju zarade od 70.000 kuna, radi se o kući u Rajevom Selu. Tvrtka je uzela proviziju od 20 posto i sve prepustila drugoj, manjoj tvrtki. Obnova je koštala 420.000 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Treba napomenuti da je kooperant koji je posao odradio za 349.000 kuna dobro zaradio, a često su i oni znali uzeti samo proviziju kao i “prva ruka” i samo proslijediti posao dalje. Između cijene koju je platila država i stvarne cijene posla, razlika je tako samo rasla, a “posrednici” su gomilali zaradu. Drugi troškovnik je još zanimljiviji. Iako se ne radi o takvom opsegu radova, cijene su i upola niže nego je to u konačnici naplaćeno od države. Troškovnik koji citiramo je poslala jedna velika građevna tvrtka malom kooperantu, a imena su poznata redakciji. Kako kooperanti još moraju raditi s tvrtkama koje im daju posao, zamoljeni smo da imena ne objavimo. Ali ti troškovnici jasno pokazuju paprene cijene koje su naplaćene državi. Nekad je čak posao odrađen i po upola nižoj cijeni nego je država platila. Sve cijene koje navodimo su bez PDV-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:49

Obijanje četvornog metra zida s fasadnom bojom, država je platila glavnom izvođaču 37 kuna po četvornom mjestu. A on je kooperantu koji je posao stvarno obavio, platio 17 kuna. Bušenje rupa za provjetravanje u zidovima državi je naplaćeno 700 kuna, a posao je obavljen za 315 kuna. Skidanje zidnih pločica je naplaćeno 36, a posao je obavljen za 17 kuna po četvornom metru. Ponovno žbukanje je naplaćeno 86,5 kuna po kvadratu, a odrađeno je za 49,5 kuna. Hidroizolacija zidova je naplaćena 118 kuna, a odrađena za 66 kuna po kvadratu. Bojenje zidova naplaćeno je 27,33 kuna za četvorni metar, a obavljeno za 14 kuna. Ugradnja kubičnog metra armiranog betona za septičku jamu je naplaćena 1648 kuna po kubiku, a koštao je 1305 kuna. To je naravno samo jedan dio radova iz troškovnika. I sve ostale su znatno niže od onih koje je država potpisala s glavnim izvođačima radova.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Obnovu oko 800 kuća, treba razlikovati od visokih cijena za nove kuće kojih je 290. Najveće nove kuće od 85 četvornih metara koštale su čak 1,2 milijuna, a ona od 70 kvadrata milijun kuna. Uz šest novih kuća u Račinovcima napravljeno je i šest septičkih jama od 64.500 kuna. Kasnije je cijene prepolovljena na 30.000 kuna.

Stanovnici nikada nisu trebali vidjeti koliko je gradnja ili obnova njihovih kuća koštala. Tek kada su 24sata dobila cijene, pogotovo onih luksuznih septičkih jama, one su iznenadile i mjerodavne u Ministarstvu graditeljstva. Odlučili su reagirati i provjeriti kako je došlo do visokih cijena septičkih, a poručuju i građanima da im prijave eventualne nepravilnosti i ako je nešto naplaćeno, a ne odrađeno.

- Iako su računi ispostavljeni, država ih još nije isplatila. Nadzornici su dobili zadatak hitno provjeriti je li utrošeno sve što je i obračunato prije nego pošalju račune na naplatu – poručili su jučer iz Ministarstva graditeljstva Anke Mrak Taritaš.

Stanovnici su ostali šokirani kada su doznali koliko koštaju nove kuće koje im je napravila država, a i ponajviše cijenom septičkih jama.

- Moja kuća od 70 četvornih metara da vrijedi milijun kuna, ma dajte ljudi, to nije normalno. Ne bih govorio o kvaliteti izvedenih radova, o tome će valjda netko drugi donijeti svoj sud. Što tu ima da toliko košta, uvjeren sam da je cijena prenapuhana. Ovdje kada bi prodavao kuću ne možeš dobiti više od 20 tisuća eura za najbolju kuću. Žalosno je da se na tuđoj muci zarađuje i pljačka domovina. Hvala svima koji su sudjelovali u obnovi, ali mislim da je netko trebao povesti računa o tome kako se troši novac – kaže Luka Kovačević (68) iz Račinovaca koji je dobio kuću od 70 kvadrata.

Ivica Galović/PIXSELL

Razgovarali smo i sa stanovnicima koji su dobili kuću od 85 četvornih metara. Oni su nam pokazali i svoju septičku jamu, ali ne znaju koliko je koštala. Možda je baš njihova ona od 64.500 kuna.

- Nismo mala djeca, pa zna se koliko to može koštati, nikako toliko. Istina, septička jama je sagrađena kvalitetno, u nju su ugrađene tone željeza i betona, ipak smatram da je sve malo predimenzionirano kako bi se mogao uzeti novac od države. Što se tiče kuće zadovoljan sam i ne žalim se, ali ne vrijedi toliko novca – rekao je V. V. (43), vlasnik nove kuće od 85 četvornih metara. U Gunji, Račinovcima i selima koje je pogodila poplava, cijena novih kuća i septičkih jama top su tema. Najviše su cijenama koje plaća država razočarani oni koji su uzeli 40 ili 70 tisuća kuna i za taj novac sami obnovili svoj dom.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a