Obavijesti

News

Komentari 260

"Dosta je poniženja, iz doma ćemo otići samo ako nas ubiju"

"Dosta je poniženja, iz doma ćemo otići samo ako nas ubiju"
12

Iz kuće u kojoj Marijan s obitelji živi pune 34 godine mora se iseliti za nepunih tjedan dana. U protivnom će šesteročlanu obitelj Grad Zagreb deložirati u ponedjeljak, 23. svibnja

VIDEO

Ovo će biti krvava, a ne Nova Branimirova. Mogu me samo upucati, a ne deložirati, jer ja iz svoje kuće ne idem, započeo je priču Marijan Brčina (66), vlasnik posljednje kuće koju žele srušiti kako bi proširili Branimirovu ulicu.

POGLEDAJTE VIDEO: Potresna izjava Marijana

Pokretanje videa...

00:25

Iz kuće u kojoj Marijan s obitelji živi pune 34 godine mora se iseliti za nepunih tjedan dana. U protivnom će šesteročlanu obitelj Grad Zagreb deložirati u ponedjeljak, 23. svibnja.

U trošnoj kućici koja stoji na putu novoj cesti, osmijehe i suze dijele Marijan, njegova supruga Rajka, sinovi Predrag i Nenad, snaha Romana te dvogodišnja unučica Lucija.

- Ostao sam ovdje živjeti nakon smrti jedne bake koju sam uzdržavao, a koja je imala stanarska prava. Kad sam se vratio iz rata, kuću sam najprije dobio u najam, a onda je i otkupio za 37.000 kuna – prisjeća se Marijan Brčina, ratni vojni invalid. Dodaje da neće dopustiti da razdvoje njegovu obitelj. Naime, Grad Zagreb je Marijanu, supruzi i jednom sinu ponudio stan na Vrbanima od 73 kvadrata. U njemu bi mogli ostati neodređeno vrijeme. Drugi sin te njegova supruga i dijete dobili bi stan od 63 kvadrata u Španskom, ali stanarska prava imali bi najviše pet godina. Prostor u kojem sad borave vještak je procijenio na 82 tisuće eura.

- Tražimo novi ugovor u kojem će pisati da sam ja vlasnik kuće. Tek onda možemo dalje razgovarati. Susjedima koje su iselili platili su 2200 eura po kvadratu, a mi tražimo samo pola od tog iznosa – objašnjava Marijan. Na deložaciju je pozvao Živi zid i udruge ratnih vojnih invalida.

– Nisam zabrinut, kao što nisam bio ni 90-ih, kad sam na prvoj crti branio Hrvatsku. Neću odustati od pravde – odlučno će Marijan Brčina.    

Deset godina traže pravdu

Zbog kuće u Heinzelovoj 54c obitelj Brčina sudi se s državom. Uložili su i Ustavnu tužbu te pisali ministru branitelja Tomi Medvedu.

Za obitelj spreman ići i do Strasbourga

Marijan B. je kuću kupio po braniteljskim povlasticama 2006. U ugovoru se spominjala samo kuća, bez zemljišta, pa je tražio aneks ugovora. Ostao je zatečen kad je shvatio da su ugovor poništili bez njegova znanja.

Od Zagreba do Sesveta za 7 minuta

 Projekt gradnje ceste ‘težak’ je šest milijuna kuna. Umjesto dvije, cesta bi imala četiri traka, a to bi ubrzalo promet.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 260
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"