Obavijesti

News

Komentari 211

Rusi tvrde da su ranili glavnog zapovjednika vojske Ukrajine; Prigožin govorio o gubicima...

Rusi tvrde da su ranili glavnog zapovjednika vojske Ukrajine;  Prigožin govorio o  gubicima...

Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak je nakon sastanka ministara obrane EU u Bruxellesu izjavio da je njegova zemlja spremna obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.24

Ruski volonteri su u Ukrajini

21.48

Njemačka kupuje tenkove Leopard i samohodne haubice nakon slanja oružja u Ukrajinu

Njemačka će kupiti 18 tenkova Leopard 2 i 12 samohodnih haubica kako bi obnovila zalihe nakon slanja oružja u Ukrajinu, rekao je u srijedu za Reuters član parlamentarnog odbora za proračun koji je odobrio kupovinu.

Narudžba tenkova koštat će 525,6 milijuna eura dok haubice koštaju 190,7 milijuna eura, a naoružanje će biti dostavljeno najkasnije do 2026., stoji u dokumentima ministarstva financija namijenjenima parlamentu.

Nabava uključuje mogućnost kupovine dodatnih 105 tenkova za otprilike 2,9 milijardi eura.

Njemačka je Ukrajini poslala 18 tenkova Leopard 2 otkako je počela ruska invazija prošle godine i rekla je da namjerava što je prije moguće obnoviti zalihe novim tenkovima.

Kupovina dvanaest haubica je dio planova ministarstva obrane, koje je njemački parlament prihvatio u ožujku, prema kojima će se nabaviti 28 haubica kao zamjena za oružje poslano Kijevu.

21.17

Moskva: Ukrajinci su napali morsku flotu dronovima

20.31

Norveška najavila pomoć u obuci ukrajinskih pilota na zrakoplovima F-16

Norveška će poduprijeti programe obuke ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima F-16, rekao je u srijedu norveški ministar obrane Bjoern Arild Gram.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je podržao programe obuke ukrajinskih pilota na zrakoplovima F-16, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dao je riječ Bidenu da zrakoplovi neće biti korišteni za napad na ruski teritorij.

"Vlada podupire ovu inicijativu i razmatra kako Norveška može zajedno sa saveznicima i partnerima dati doprinos", rekao je Gram.

Norveška vlada nije odlučila hoće li Norveška dati ijedan od svojih zrakoplova F-16 Ukrajini, rekao je ministar u odvojenoj izjavi javnoj televiziji NRK.

Rusija, čije su snage izvršile invaziju na Ukrajinu prije 15 mjeseci, rekla je da će bilo kakav transfer američkih zrakoplova F-16 Ukrajini biti besmislen i samo dovesti do pitanja uloge NATO-a u tome ratu.

19.36

Wallace posjetio Kijev

Komentari 211