Obavijesti

News

Komentari 78

Dramatična operacija: Ograda mu odrezala nogu na autocesti

Dramatična operacija: Ograda mu odrezala nogu na autocesti
7

Vozač je BMW-om udario u zaštitnu ogradu koja je probila karoseriju vozila i zadala mu stravične, po život opasne ozljede. Ograda mu je desnu nogu odsjekla u potkoljenici

VIDEO

Albanac (56) koji je prije osam dana teško stradao u slijetanju s kolnika na autocesti A1 kod tunela Sv. Marka kod Karlovca izvan je živote opasnosti i njegovo stanje se stabiliziralo.

Podsjetimo on je BMW-om udario u zaštitnu ogradu koja je probila karoseriju vozila i zadala mu stravične, po život opasne ozljede. Ograda mu je desnu nogu odsjekla u potkoljenici, a lijeva potkoljenica mu je zgnječena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i liječnika, te blizini bolnice gdje su se liječnici borili za njegov život, muškarcu je život spašen. Iako je zbog prevelikog oštećenja bilo nemoguće spasiti amputiranu nogu, liječnici su dali sve od sebe da spase drugu, koja je također u vrlo teškom stanju.



- U Opću bolnicu Karlovac pacijent je zaprimljen u teškom traumatskom šoku s višestrukim teškim ozljedama oba donja ekstremiteta i u životno opasnom stanju - rekao je dr. Nenad Božić - Božo, voditelj Odjela traumatologije i ortopedije karlovačke Opće bolnice na čijem se odjelu oporavlja muškarac i kirurg koji je sudjelovao u operaciji.

Dodao je da liječnici bolnice imaju bogato iskustvo s ozljedama nastalima prometnim traumatizmom, te da iako je poboljšanjem prometnica učestalost prometnih nesreća u blažem padu, težina ozlijeđenih je puno veća nego prije, zbog većih brzina.



- Samo zahvaljujući efikasnosti naše službe koja je puno napredovala zadnjih desetak i više godina, te kolegama koji su obavili cijeli put njegova zbrinjavanja, te blizine bolnice pacijent je došao živ. Potrebno je puno vremena da se čovjek izvadi iz zgnječenog auta, a oni su mu u tom trenutku davali i potporu analgezijom i pripremali ga za hitni transport.

U bolnicu je primljen bez ekstremiteta, amputiranom desnom potkoljenicom i slomljenom bedrenom kosti, a na drugoj nozi s nagnječenjem cijele lijeve potkoljenice, destrukcijom-zgnječenim stopalom i zglobom. Amputirana noga je dovezena naknadno u bolnicu, no replantacija je bila nemoguća zbog vrlo teškog oštećenja.

Nakon prvotnog pregleda i snimanja, te stabiliziranja pristupili smo operaciji. Najvažnije nam je bilo pacijentu zaustaviti krvarenje iz amputirane noge, a nakon toga smo mu vanjskom fiksacijom sanirali prijelom bedrene kosti. Lijeva noga je nagnječena, najviše je stradala u području gležnja i stopala, gdje je otvorena rana u kojoj su stradali tetive i koža. Stopalo smo fiksirali u anatomski položaj i učvrstili konstrukcijom.

Učinili smo sve što smo mogli, no stopalo mu je ugroženo jer je arterija iskidana, tetive zgnječene, no ako tkivo opstane i stopalo se održi, sve se to može naknadno operirati i dovesti u bolje stanje da noga bude funkcionalna - rekao je dr. Božić, te dodaje da pacijenta očekuje još nekoliko operacija, no još čekaju da mu lokalno stanje bude stabilno, nakon čega slijede dodatne operacije nogu, te plastična operacija ili drugi postupci, te rehabilitacija.

- Pacijent je sada pri svijesti i stabilan je. Slijedi mu dugotrajno liječenje. U najgoroj varijanti, ako i lijeva noga u području stopala ne 'preživi' cijela, uvijek može dobiti obostrane protetike. Od njega se očekuje pokretnost, prvo uz pomagala, a kasnije i samostalno, to je cilj - zaključio je dr. Božić.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina