News

Komentari 25

Dramatični prizori: Podmorje nam ubija plastika iz susjedstva

Dramatični prizori: Podmorje nam ubija plastika iz susjedstva

Lokalci su se ‘popravili’, manje bacaju štednjake u more, kažu ronioci. Ali plastične boce razbacane su po morskom dnu u hrpetinama...

Dramatični prizori stotine tisuća plastičnih boca razbacanih po morskom dnu kraj konavoskog mjestašca Molunat prestravili su lokalce. Tamošnje stanovništvo godinama se bori s enormnim količinama smeća koje sredinom proljeća doplutaju s južnih obala pred praktički njihove kuće. Među njima i Klara Ljubenko, vlasnica molunatskog ronilačkoga centra, koja je snimila potresne kadrove.

Pogledajte video:

- Ne mogu vam opisati osjećaj strave i jeze koji te obuzmu dok roniš kroz gomilu otpada. Stvarno je strašno. Budući da radim kao instruktorica ronjenja, dobro poznajem morsko dno u okolici dok vodim ture. U proljeće, kad nam dopluta smeće iz južnih zemalja, prizori Jadrana postaju stravični - prepričava Konavoka. Posljednjih pet godina među lokalnim stanovništvom organizirala je akciju čišćenja, a ove godine ekipa je odlučila napraviti korak dalje.  

- Trebali smo još početkom svibnja zaroniti i počistiti dno, no zbog pandemije smo privremeno sve odgodili. Zato ćemo 27. lipnja napraviti veliku ekološku akciju i pozivam sve koji mogu dati svoj doprinos, da dođu i da nam pomognu očistiti naše more od ove ogromne količine plastike - kaže Karla i dodaje kako s godinama primjećuje pomak, pa sve rjeđe, dok roni, nailazi na odbačene veš mašine, stare štednjake ili olupine automobila.

- Naše stanovništvo ipak je počelo voditi računa o ekologiji, pa manje nailazim na glomazni otpad na morskom dnu. Ali ova plastika koja uglavnom stiže iz južnih država ne jenjava - objašnjava voditeljica ekološke akcije.

Najčitaniji članci