Obavijesti

News

Komentari 3

'Dravska priča' brine o rodama koje ne mogu živjeti u prirodi

'Dravska priča' brine o rodama koje ne mogu živjeti u prirodi

U centru u Noskovačkoj Dubravi rode se oporavljaju ako su npr. ispale iz gnijezda. Djeca koja dođu u centar obilaze poučne staze i promatračnice za ptice te se upoznaju s florom i faunom

VIDEO

Devet roda je trajno nesposobno za život u prirodi, dok je najstarija na najboljem putu da se već iduće godine pridruži ostalim rodama na putu u Afriku, rekla je Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom.

Edukativni centar “Dravska priča” nalazi se u Noskovačkoj Dubravi, na granici s Osječko-baranjskom županijom. Odnedavno je pod zaštitom UNESCO-a. U Centar koji je smješten uz obnovljeni nekadašnji ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća, uz brojne posjetitelje, redovito dolaze djeca školske dobi. Djeca koja dođu u centar obilaze poučne staze i promatračnice za ptice te se upoznaju s florom i faunom dravskog područja.

- Ustanova ima od strane Ministarstva obrazovanja i petodnevni boravak škole u prirodi. Isto tako, na terensku nastavu dolaze i studenti. U bliskoj budućnosti će osječki studenti s PMF-a, s Odjela za biologiju razviti četiri trodnevna programa terenske nastave. Također ćemo razviti suradnju s predškolskim i školskim uzrastom koji će dolaziti na jednodnevne nastave u prirodi - rekla je ravnateljica Tatjana Arnold Sabo.

U zgradi koja je sasvim obnovljena i koja se prostire na 800 četvornih metara na tri kata, osim prostora za prezentaciju i edukaciju, nalaze se i četiri višekrevetne spavaonice te dvije jednokrevetne sobe s ukupno 34 ležaja. Svaka od prostorija je tematski uređena, s dodatnim audio i videosadržajima.

Poput Svijeta sova, Flora, Kutka leptira, Riba, Gmazova i vodozemaca, Ptičje pjevaonice, te prostorija u kojoj se nalaze Dravske šume vila i vilenjaka. Naime, nekad su stanovnice uz te tri rijeke sva zbivanja povezali uz vile i vilenjake koji su imali ne samo mitsko, nego i svakodnevno obilježje života.

Inače, područje gdje se nalazi centar je i dio Nacionalne ekološke mreže i europske ekološke mreže Natura 2000, ali i dio prvog Regionalnog parka proglašenog na području Hrvatske Mura - Drava te prekograničnog Rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav, koji bi u budućnosti trebao postati najveće zaštićeno područje u Europi koje će se prostirati na teritoriju pet europskih zemalja (Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija i Srbija).

- Drava je, što se tiče Hrvatske, najbogatija raznim vrstama riba te brojnim vrstama vodozemaca, gmazova i sisavaca. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih se dolazi u Centar - rekla je ravnateljica.

Dodaje kako se sve te biološke raznolikosti koje se vide u Centru mogu razgledati i u okolišu “Dravske priče”. U neposrednoj blizini nalazi se i odmorište za bicikliste jer upravo tuda prolazi trasa poznatih međunarodnih biciklističkih staza: Drava Route, EuroVelo 13 - Ruta željezne zavjese i Ruta europske Amazone.

Raznovrsan sadržaj za posjetitelje     

U ‘Dravskoj priči’ posjetitelji mogu promatrati ptice, a edukatori ih uče koje sve ribe žive u Dravi. Tijekom obilaska centra posjetitelji odlaze i u zgradu od kojih je svaka prostorija tematski uređena. Tako se prostorije zovu Svijet sova, Kutak leptira, Gmazovi, Ribe, Vodozemci...     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa