Obavijesti

News

Komentari 193

Drug Vaso naredio - skupljajte potpise i dovedite mi donatore

Drug Vaso naredio - skupljajte potpise i dovedite mi donatore
1

Svi čelnici lokalnih organizacija od Milijana Brkića Vase dobili su kvote koje moraju ispuniti da bi se Grabar Kitarović mogla kandidirati i imati novca za kampanju

VIDEO

Poruka mi je jasna, ili ću sakupiti potpise ili ću ispasti nesposoban. Tad bih teško mogao računati na to da ću biti u milosti šefova.

Kaže to jedan slavonski HDZ-ovac. I on, kao i svi ostali čelnici lokalnih organizacija, od glavnog tajnika Milijana Brkića Vase dobili su kvote. Prvo za potpise koje moraju sakupiti za predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Zato su i prikupili rekordna 328.683 potpisa. Zatim je Vaso propisao i koliko donatora moraju dovesti na večere kojima HDZ planira sakupiti četiri milijuna kuna za kampanju. Milijan Brkić izričito navodi da je okupljanje donatora obveza čelnika županijskih organizacije. Primjerice, u četvrtak u Koprivnici moraju imati 300 donatora. Svaki od njih mora dati od 2000 do 10.000 kuna.

Državno izborno povjerenstvo provjerava te donatorske večere i tražilo je od HDZ-a očitovanje. Večere organizira tvrtka Glasnik, koju je osnovao HDZ i koja je bila na rubu likvidacije. Sad su ih ponovno aktivirali. Dragan Zelić iz GONG-a kaže da je problem ako donator uplaćuje novac na račun tvrtke, a onda HDZ-ova tvrtka financira kampanju.

- To je strogo zabranjeno. Donacije moraju ići na račun kandidatkinje i mora se znati tko ih je dao - kaže Zelić.

Predsjednik nadzornog odbora HDZ-a Ivan Hren tvrdi da tvrtka Glasnik radi organizaciju i HDZ će joj platiti. Ali sve donacije, kaže, idu direktno na račun HDZ-a ili Grabar Kitarović.

- Jako smo pazili. Sve je apsolutno čisto - kaže Hren.

Objašnjava da su svoju tvrtku uzeli jer im je to isplativije nego platiti privatne agencije. Sve će joj platiti, a ako Glasnik ostvari dobit, ona opet ostaje HDZ-u kao vlasniku. Hren u obvezama lokalnih šefova da sakupljaju potpise i okupljaju donatore vidi samo dobru organizaciju.

- HDZ je jaka organizacija i naš moto je Nova snaga. Ne dobivaju se izbori samo na lijepe riječi. SDP je to uspio, ali vidite kako je to ispalo jer nisu organizirani. Kod nas se zna tko što radi - zaključuje Hren.

Osvrnuo se i na to da donatori smiju biti “isključivo ugledne i moralne osobe”, a da su HDZ-u donirali izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić, Josip Klemm, koji je pod istragom zbog sumnje da je oštetio Cibonu, i Tomislav Horvatinčić, kontroverzni poduzetnik koji je usmrtio jedrilicom dvoje ljudi.

- Istrage nisu važne, radi se o ljudima koji imaju jedan općedruštveni moral, koje nisu novac stekle na trgovini drogom, oružjem i slično - kaže Hren.

Udruga GONG od Državnog izbornog povjerenstva zatražila je da ispita predstavljaju li donatorske večere, na kojima HDZ prikuplja donacije, kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk