Obavijesti

News

Komentari 0

Drugi dan festivala u znaku knjige posljednjeg lovca na naciste

Drugi dan festivala u znaku knjige posljednjeg lovca na naciste
3

U sklopu 12. Festivala tolerancije, jučer je predstavljena Zuroffova knjiga Operacija Posljednja prilika: potjera za nacističkim zločincima u izdanju Frakture.

”Moramo se pokloniti žrtvama, ne samo holokausta nego svih progona u svijetu. Najbolji način da to napravimo je da procesuiramo one koji su odgovorni za te progone. Trebamo jasno istaknuti tko su dobri, a tko loši ljudi i poduzeti sve što je potrebno da se ti zločini više nikad ne ponove. Tome doprinose i manifestacije poput Festivala tolerancije koji je izvrsno organiziran. Iznimno mi je zadovoljstvo bilo upoznati druge goste Festivala, kreativce, umjetnike, redatelje, glumce koji svojim djelima utječu na širenje tolerancije”, rekao je povjesničar Efraim Zuroff poznat i kao posljednji lovac na naciste koji je u ime pravde i sjećanja posvetio život otkrivanju nacističkih ratnih zločinaca po cijelom svijetu.

Zuroffovu knjigu Operacija Posljednja prilika: potjera za nacističkim zločincima u izdanju Frakture, danas su u kinu Europa, uz autora, predstavili Stjepan Mesić i Ivo Goldstein uz moderatora Seida Serdarevića i osvrt na slučaj Dinka Šakića o kojem se govori u knjizi.

”Možemo se i trebamo se boriti za toleranciju, ne smijemo robovati povijesti, ali moramo znati što se dogodilo. Zbog toga sam i napisao pogovor knjizi Efraima Zuroffa „Operacija posljednja šansa“. Ova knjiga upravo govori o tome što se dogodilo i kako privesti pravdi one koji su činili najveće zločine. A što je za mene tolerancija? Živi i pusti druge da žive!”, rekao je Mesić.

Prvi direktor Centra Simona Wiesenthala u Los Angelesu u operaciji Posljednja prilika koju je pokrenuo u ljeto 2002. Zuroff je u 14 zemalja otkrio više od tisuću imena prethodno nepoznatih osumnjičenika za nacističke zločine. Prije sedam godina pokrenuo je operaciju Posljednja prilika II s fokusom na čuvare koncentracijskih logora i pripadnike Einsatzgruppe. Nominiran je za Nobelovu nagradu za mir 2008., a dobitnik je više priznanja u raznim državama, među kojima je i „Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom“ za “osobit doprinos borbi protiv povijesnog revizionizma i reafirmiranju antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi festivalski dan, uz odlične filmove, predavanje brazilske umjetnice Angelice Dass na Tolerancu talku, u sklopu festivalskog Marketa predstavio je publici i The Hong Kong Jewish Film Festival, prvi azijski festival koji prikazuje najbolje filmove židovske tematike iz cijelog svijeta.

Grad Zagreb je od prvoga trenutka prepoznao važnost, istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić: “Tolerancija koju promiče Festival jedan je od najvažnijih ideala demokratskog i pluralnog društva, a društvo ju treba javno iskazivati i potvrđivati na svim razinama”, dodala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag