Obavijesti

News

Komentari 24

Društvo redatelja: "Neugodna je cenzura na HRT-u u 2018."

Društvo redatelja: "Neugodna je cenzura na HRT-u u 2018."
1

Film 'Ministarstvo ljubavi' redatelja Pave Marinkovića trebao je biti prikazan u četvrtak navečer na HRT-u, no maknuli su za s programa zbog pritiska udruga udovica hrvatskih branitelja

VIDEO

Zbog filma "Ministarstvo ljubavi" koje se trebalo emitirati prošli četvrtak navečer, udruga udovica Domovinskog rata zahtijevala je prijem kod vodstva HRT-a. Sporni film maknut je s programa, no bez obzira na prosvjed, emitirat će se 11. siječnja.  Marinković kaže da se radi o političkoj cenzuri bez premca. 

- Osjećam se kao da sam učinio nešto što je zabranjeno. Čudno mi je da je HRT pristao na takve pritiske - rekao je za Jutarnji list Pave Marinković. Sada se oglasilo i Društvo hrvatskih filmskih redatelja koje je poslalo otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a, Kazimiru Bačiću i ravnatelju Programa, Renatu Kuniću. 

Pismo prenosimo u cijelosti:

04. siječnja 2018.  na 2. programu HRT-a zaustavljeno je predviđeno premijerno emitiranje filma Ministarstvo ljubavi, scenarista i redatelja Pave Marinkovića. Osupnuti smo činjenicom da je dolaskom na portu nacionalne televizije i tamošnjim prosvjedom bilo kojega pojedinca ili skupine ljudi moguće uređivati program i pritiscima te mimo svake utvrđene procedure, ishoditi promjenu dogovorenog emitiranja hrvatskih filmova ili bilo kojeg drugog programski planiranog sadržaja. Drugim riječima, vrlo je neugodan osjećaj da je početkom 2018. moguća cenzura na Hrvatskoj radio-televiziji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Scenarij za film Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića izabran je na natječaju HRT-a te je uredništvo HRT-a cijelo vrijeme bilo upoznato sa svim fazama razvoja filma te nas čudi službena izjava HRT-a prema kojoj se zbog tematike zastupljene u filmu odlučilo zatražiti mišljenje je li njegovo prikazivanje na javnom medijskom servisu u skladu sa zakonskom regulativom.

Podsjećamo programsko vodstvo HRT-a da je taj film prošao njihov natječaj, natječaj i kolaudaciju HAVC-a, koprodukcijski natječaj u Češkoj, Eurimagesov natječaj, bio već javno prikazivan u hrvatskim kinima te nagrađivan na mnogim festivalima pa je ovakva nagla zabrinutost još neobičnija.

Bez obzira što je brzo pronađen novi termin za film Ministarstvo ljubavi (11. siječnja), nadamo se da je ovo usamljeni slučaj podlijeganja bilo kakvim vrstama pritisaka na programsku politiku nacionalne televizije i na hrvatsku kulturu.

Upravni odbor Društva hrvatskih filmskih redatelja
Upravni odbor Hrvatske udruge producenata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.