Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Država bi mogla seljacima nadoknaditi ukradeno žito?

Hoće li Vlada posegnuti za ovom mjerom ovisi o stanju u državnim robnim zalihama, ne bi li se nadoknadila šteta za poljoprivrednike Đakovštine

đakovština
Video: đakovština
15 komentara

Premijerka Kosor zatražila je od svih zaposlenih u državnim robnim zalihama da joj do početka tjedna dostave popis svega što država posjeduje. Kada dobije uvid u stanje državnih robnih zaliha, vidjet će može li država pomoći poljoprivrednicima kojima je nestalo žito iz silosa Đakovštine. 
- Kada vidimo što imamo i ako bi država imala mogućnosti Vlada bi pomogla seljacima zapravo isporukom žita. Doslovce svakom seljaku koji je u teškoj i bezizlaznoj situaciji zapravo bi se nadoknadila količina žita koje im je pokradeno. To bi bio jedini način na koji bi Vlada mogla pomoći - kazala je Kosor.  Naime, oko 1600 seljaka za predanu robu od Đakovštine traži oko 18 milijuna kuna. Premijerka je ponovila da očekuje da svi koji su odgovorni u ovom slučaju što je moguće prije odgovaraju. Tvrtka državi duguje 50 milijuna kuna, a Kosor očekuje i odgovore gdje je nestalo 3000 tona državnih robnih zaliha. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku do večeras mora odlučiti hoće li podnijeti istražni zahtjev protiv direktora Đakovštine Mije Matića i člana Uprave Paška Gašpara koji su u pritvoru. Osim toga dežurni sudac odlučivat će i o mogućnosti produljenja pritvora za navedeni dvojac. Nakon ispitivanja o malverzacijama sa žitaricama i uljaricama koje su nestale iz silosa Đakovštine pušteno je pet odgovornih osoba iz te tvrtke, a protiv njih su podnijeli kaznene prijave.

PROVJERAVALI JE LI ŽITO U SILOSIMA
Radnici Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva u subotu su obavili izvanredni nadzor državne pšenice koja u 13 silosa Slavonije i Podravine. Nadzornici su utvrdili da je u silosima na području Virovitičko-podravske županije sva pšenica i nema manjkova kao u tvrtki 'Đakovština' koja je, prodajući pšenicu koja nije njihova, prevarila i državu i seljake.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message