Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Država će uložiti milijune u nabavu nove opreme za škole

Ministrica Divjak poručila je kako je novih više od 43 milijuna kuna osigurano za nabavu opreme u školama. Riječ je o najvećem ulaganju države u škole u posljednjih deset godina

Zagreb: Konferencija za medije ministrice  Divjak o reformi obrazovanja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1 komentara

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je u petak da je potpisala odluku kojom je osigurano novih više od 43 milijuna kuna za nabavu opreme u hrvatskim osnovnim i srednjim školama što znači, da je u posljednjih godinu i pol Ministarstvo znanosti i obrazovanja za tu svrhu osiguralo gotovo 150 milijuna kuna.

Tema brifinga osim najave milijunskog ulaganja bila je i analiza opremljenosti škola u Republici Hrvatskoj i korištenja digitalne tehnologije u eksperimentalnome programu reforme obrazovanja "Škola za život". Istraživanje koje je uključilo 74 osnovne i srednje škole  pokazalo je  nekoliko zanimljivih rezultata.  

Velika većina učenika 5. i 7. razreda osnovne škole i 1. razreda srednjih škola - njih čak 94 posto posjeduje vlastiti pametni telefon, a njih 92 posto imaju kod kuće stolno ili prijenosno računalo.Ministrica smatra kako se sada treba usredotočiti na onih gotovo deset posto koji nemaju vlastito računalo.

Također, istraživanje je pokazalo da dva od tri učenika na nastavi imaju priliku učiti tako da se koriste se računalom ili tabletom na nastavi, tri od četiri učenika vole kada se u školi uči tako da se upotrebljavaju računala ili druge elektronički uređaje. Velika većina učenika - njih 87 posto s lakoćom koristi elektroničke uređaje te se koristi internetom za traženje podataka i učenje - 88 posto učenika, većina učenika - 69 posto koristi računalo ili tablet prilikom učenja i pisanja domaće zadaće, a njih 62 posto slažu se s tvrdnjom da na nastavi gledaju i slušaju multimedijske elemente.

Vrlo zanimljivi podatci vezani su za snalaženje učitelja u virtualnoj učionici na Loomenu koji pokazuju da ih se gotovo 70 posto dobro snalazi, a ako se pogleda njihovo zadovoljstvo po godinama, pokazuje se da ne vrijedi pravilo da se lošije snalaze učitelji s više staža, pa visoki postotak njih koji imaju više od 20 godina staža izvrsno se snalazi u virtualnim učionicama.

Također, pokazalo se da oni s više staža više čitaju od svojih mlađih kolega pa su gotovo svi pročitali kurikule, a oni mlađi još nisu to u potpunosti učinili.

Riječ je o najvećem ulaganju države u škole u proteklih deset godina, iako je ta aktivnost u nadležnosti osnivača škola, odnosno gradova i županija, objasnila je ministrica Divjak na brifingu s novinarima održanu u petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Od ukupnog iznosa srednje škole dobit će nešto više od 13 milijuna kuna, a osnovne nešto više od 30 milijuna kuna. Pri tomu, istaknula je Divjak, važno je reći da je novac namijenjen za nabavu opreme, didaktičkih sredstava i drugih pomagala, nastavnih sredstava, materijala potrebnih za praktične radove te priručnih materijala za provedbu kurikula, a ne za nabavu informatičke opreme. U osnovnim škola to su kurikuli - Tehnička kultura, Kemija, Fizika, Biologija, Priroda, Priroda i društvo, Likovna kultura i matematika, a u srednjim školama kurikuli - Kemija, Fizika, Biologija, Likovna umjetnost i Matematika.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message