Obavijesti

News

Komentari 32

Država ne pomaže: 'S mojom Miom sama moram vježbati...'

Država ne pomaže: 'S mojom Miom sama moram vježbati...'
1

U Labinu godinama nema terapeuta koji je stručan za cerebralnu paralizu. Vesna Ferluga Antić se sama morali educirati da pomaže kćeri Miji (19)

VIDEO

Vesna Ferluga Antić (50) iz Labina svaki dan treba puna četiri sata da nahrani kćerku Miu (19). Djevojka boluje od cerebralne paralize zbog koje sve teže guta i sve teže sjedi u kolicima.

Da bi se pogoršanje zaustavilo i situacija barem donekle popravila, Miji bi trebala svakodnevna fizioterapija. No u čitavom Labinu, koji broji 12.000 stanovnika, nema niti jednog fizioterapeuta koji je specijaliziran za cerebralnu paralizu i kod kojeg bi se moglo ići preko uputnice HZZO-a. I tako već godinama. Zbog svega je mama Vesna sama morala naučiti kako obavljati fizioterapiju s bolesnom kćerkom, a svojedobno je čak kao podstanar živjela u drugom gradu pune tri godine kako bi Mia mogla odlaziti u centar za rehabilitaciju. Suprug je zbog posla morao ostati u Labinu, a danas su sretni što je njihov brak preživio razdvojenost i toliku količinu stresa. Grad Labin plaća jednu fizioterapeuticu koja dva puta tjedno dolazi u grad, no Miu ne stigne vježbati jer joj je raspored prenatrpan.

- Miu smo zbog pogoršanja zdravlja morali ispisati iz škole za djecu s teškoćama jer tamo više nisu postojali uvjeti za nju. Škola nema fizioterapeuta. Ima samo njegovateljicu koja je pola radnog vremena zaposlena kao njegovatelj, a pola kao čistačica. Doslovno se ubija od količine posla. Ustanove u koje odlaze stariji od 21 godine ne žele štićenike koji su u kolicima i ne mogu se sami hraniti - priča mama Vesna svoje tužno iskustvo koje naziva diskirminacijom i otvoreno kaže da strahuje za svoje dijete koje ovisi samo o količini njezine snage.

A godine idu, pa i Vesna sve više ima zdravstvenih problema. Njezin primjer zorno prikazuje zašto zakone treba hitno mijenjati. Izmjene zakona podržava više od 50 udruga i saveza što je brojka veća od 10.000 ljudi. Među njima je Hrvatski savez udruga Osice u kojem kažu da su svjesni krize koju trenutno prolazi i Vlada, ali da djeca i članovi obitelji koji žive s invalidnošću nemaju vremena čekati. U savezu ističu da se sve naknade moraju temeljiti isključivo na zdravstvenoj dokumentaciji i preostaloj sposobnosti te da bi inkluzivni dodatak, koji spada u zahtjeve roditelja, pravično raspodijelo sredstva prema potrebama pojedinaca. Također ističu da imovinski i dohodovni cenzusi od njihove populacije stvaraju socijalne slučajeve te da će se boriti do krajnjih granica kako bi dokazali da invalidnost ne nestaje s imovinom ili dohotkom.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"