Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Država neće moći naplatiti novac od Norca i suosuđenika?

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
7 komentara

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak nije komentiralo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je, navodno zbog propusta tužiteljstva, odbijen regresni zahtjev kojim je država od umirovljenog general Mirka Norca i njegovih suosuđenika za ratni zločin u Lici željela povratiti više od 100.000 kuna ranije isplaćenih žrtvama na ime odštete.

"Ne komentiramo nepravomoćne presude", poručila je u utorak glasnogovornica DORH-a, dodavši da se za informacije o predmetu treba pisanim putem obratiti nadležnom državnom odvjetništvu.

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika Tihomira Oreškovića i Stjepana Grandića".

"Tu odštetu dobile su žrtve Gospićke trojke, jer su nad njima počinili ratni zločin. Sada država od okrivljenih pokušava naplatiti taj novac. U posljednjem postupku, koji je okončan prije nekoliko dana, učinjen je gaf zbog kojeg je zahtjev države odbijen", piše Telegram.

Podsjećaju da su Norac, Orešković i Grandić pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima u Gospiću, Karlobagu i okolici. Zbog odvođenja i ubojstava civila Orešković, koji je tada bio tajnik Operativnog štaba u Gospiću, kažnjen je s 15 godina zatvora, Norac je kao zapovjednik 118. brigade dobio 12 godina zatvora, a Grandić, koji je bio zapovjednik II. bojne smještene u Vojarni Perušić, kažnjen je s deset godina zatvora.

Telegram navodi da je navedenu odluku zagrebački Općinski građanski sud donio jer tužiteljstvo "nije provelo psihijatrijsko vještačenje žrtava Gospićke skupine, niti su Norac, Orešković i Grandić mogli na sudu propitivati strah i jačinu duševnih boli što su ih majka i sin proživjeli zbog nezakonitog odvođenja u vojarnu u Perušiću.

Tužiteljstvo nije čak ni predložilo to psihijatrijsko vještačenje kao dokaz, a bez njega sud uopće nije mogao procijeniti visinu odštetnog zahtjeva što ga država pokušava naplatiti od Norca, Oreškovića i Grandića. Zbog toga je zahtjev za refundiranjem 107.563 kune odbijen, a država zbog ovog propusta tužiteljstva mora podmiriti i gotovo 50 tisuća kuna sudskih troškova", piše Telegram.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message