Obavijesti

News

Komentari 7

Država neće moći naplatiti novac od Norca i suosuđenika?

Država neće moći naplatiti novac od Norca i suosuđenika?
1

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika

VIDEO

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak nije komentiralo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je, navodno zbog propusta tužiteljstva, odbijen regresni zahtjev kojim je država od umirovljenog general Mirka Norca i njegovih suosuđenika za ratni zločin u Lici željela povratiti više od 100.000 kuna ranije isplaćenih žrtvama na ime odštete.

"Ne komentiramo nepravomoćne presude", poručila je u utorak glasnogovornica DORH-a, dodavši da se za informacije o predmetu treba pisanim putem obratiti nadležnom državnom odvjetništvu.

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika Tihomira Oreškovića i Stjepana Grandića".

"Tu odštetu dobile su žrtve Gospićke trojke, jer su nad njima počinili ratni zločin. Sada država od okrivljenih pokušava naplatiti taj novac. U posljednjem postupku, koji je okončan prije nekoliko dana, učinjen je gaf zbog kojeg je zahtjev države odbijen", piše Telegram.

Podsjećaju da su Norac, Orešković i Grandić pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima u Gospiću, Karlobagu i okolici. Zbog odvođenja i ubojstava civila Orešković, koji je tada bio tajnik Operativnog štaba u Gospiću, kažnjen je s 15 godina zatvora, Norac je kao zapovjednik 118. brigade dobio 12 godina zatvora, a Grandić, koji je bio zapovjednik II. bojne smještene u Vojarni Perušić, kažnjen je s deset godina zatvora.

Telegram navodi da je navedenu odluku zagrebački Općinski građanski sud donio jer tužiteljstvo "nije provelo psihijatrijsko vještačenje žrtava Gospićke skupine, niti su Norac, Orešković i Grandić mogli na sudu propitivati strah i jačinu duševnih boli što su ih majka i sin proživjeli zbog nezakonitog odvođenja u vojarnu u Perušiću.

Tužiteljstvo nije čak ni predložilo to psihijatrijsko vještačenje kao dokaz, a bez njega sud uopće nije mogao procijeniti visinu odštetnog zahtjeva što ga država pokušava naplatiti od Norca, Oreškovića i Grandića. Zbog toga je zahtjev za refundiranjem 107.563 kune odbijen, a država zbog ovog propusta tužiteljstva mora podmiriti i gotovo 50 tisuća kuna sudskih troškova", piše Telegram.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa