News

Komentari 5

Državni kaos: Mugabe odbija popustiti vojnicima i odstupiti

Državni kaos: Mugabe odbija popustiti vojnicima i odstupiti

ZIMBABVE: Predsjednik Robert Mugabe je od noći između srijede i četvrtka u kućnom pritvoru. Odbija dati ostavku, a vojnici i oklopna vozila raspoređeni su od srijede ujutro po glavnom gradu Harareu

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je u četvrtak tijekom razgovora s generalima koji su preuzeli kontrolu glavnog grada Hararea odlučno odbio odustati od funkcije koje obnaša 37 godina.

Mugabe (93) je od noći između srijede i četvrtka u kućnom pritvoru i on se prvi puta tijekom poslijepodneva sastao sa čelnikom vojske generalom Constantinom Chiengom, izvijestio je jedan izvor blizak vojsci.

- Danas su se sastali. On odbija dati ostavku, mislim da pokušava dobiti na vremenu, rekao je taj neimenovani izvor.

Dvojica južnoafričkih ministara koje je poslao predsjednik JAR-a Jacob Zuma također su sudjelovali na sastanku, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova koji nije otkrio pojedinosti tih razgovora.

Vojska je intervenirala nekoliko dana nakon što je prošlog tjedan izvlašten zamjenik predsjednika Emmerson Mnangagwa koji se dugo suprostavljao prvoj dami Grace Mugabe u nasljeđivanju predsjednika.

Blizak vojnicima, Mnangagwa (75) je do sada predstavljao mogućeg nasljednika Roberta Mugabea, vrlo nestabilnog zdravlja. Vojnici i oklopna vozila raspoređeni su od srijede ujutro na nekoliko strateških položaja glavnog grada.

Najčitaniji članci