Obavijesti

News

Komentari 16

Državni pogreb Georgea H.W. Busha: Došli Trump, Obama...

Državni pogreb Georgea H.W. Busha: Došli Trump, Obama...
1

George H. W. Bush, rođen u bogatoj obitelji u Novoj Engleskoj, vodio je zemlju od 1989. do 1993. i tijekom završetka Hladnog rata i prvog Zaljevskog rata, dok ga 1992. nije pobijedio demokrat Bill Clinton

VIDEO

Predsjednik Donald Trump i četvorica njegovih prethodnika u Bijeloj kući nazočili su u srijedu državnom ispraćaju Georgea H. W. Busha, dajući rijetku sliku jedinstva u podijeljenoj Americi.

Donald i Melania Trump, u prvom redu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, nazočili su dvosatnoj svečanosti zajedno s trojicom bivših demokratskih predsjednika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom i s njihovim suprugama Michelle Obamom, bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton i Rosalyn Carter. George W. Bush se u govoru oprostio od oca.

Republikanski predsjednik se pozdravio s bračnim parom Obama koji je sjedio do njega, ali ne i s Clintonima i Carterima, koji su bili malo dalje. Hillary Clinton, njegova bivša suparnica na predsjedničkim izborima, nije ga ni pogledala, ali je srdačno razgovarala s potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Oni koji su ga dobro poznavali, među njima i kanadski premijer Brian Mulroney, opisali su Georgea H. W. Busha kao odlučnog, ali skromnog čovjeka koji se znao našaliti na svoj račun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U emotivnom govoru prožetom humorom koji je završio u suzama, njegov sin George W. Bush, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, počastio je uspomenu na "velikog predsjednika", "iznimno nadarenog diplomata" i na "plemenitog" čovjeka.

"Tvoj visoki moral, iskrenost i široka duša ostat će s nama zauvijek", rekao je.

Princ Charles, njemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah II. i kraljica Rania, poljski predsjednik Andrzej Duda u pratnji Lecha Walese te više drugih visokih dužnosnika iz inozemstva bili su među uzvanicima.

Nakon svečanog ispraćaja lijes prekriven američkom zastavom je stavljen u automobil koji će ga prevesti do vojne baze Andrews blizu Washingtona, odakle će predsjedničkim zrakoplovom poći prema Teksasu. Građani su putem pozdravljali dugu povorku automobila.

"Ovo nije pokop, ovo je dan proslave za velikana koji je proživio izniman život. Nedostajat će nam!", objavio je Trump na Twitteru prije svečanog ispraćaja.

George H. W. Bush, rođen u bogatoj obitelji u Novoj Engleskoj, vodio je zemlju od 1989. do 1993. i tijekom završetka hladnog rata i prvog Zaljevskog rata, dok ga 1992. nije pobijedio demokrat Bill Clinton.

Na dan nacionalne žalosti većina državnih institucija i Wall Street su zatvoreni, a glasanja u Kongresu i rasprave na Vrhovnom sudu su odgođeni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1