Obavijesti

News

Komentari 7

'Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni'

'Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni'
1

Rekao je da je ministarstvo Nacionalnom stožeru civilne zaštite predložilo da im da popis osoba po kojima bi trebali biti dodijeljeni stanovi u državnom vlasništvu

VIDEO

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je u četvrtak da država za sada raspolaže s trideset stanova u svom vlasništvu u koje se mogu useliti obitelji kojima su potresu oštećeni domovi, te da će ta brojka nakon procjene sigurnosti ostale imovine, biti i veća. 

“Za trideset stanova uspjeli smo utvrditi da su sigurni za stanovanje. Od toga smo deset već opremili, deset ćemo opremiti do kraja tjedna, a deset ćemo imati spremno do ponedjeljka”, kazao je ministar Banožić nakon sjednice Vlade.

Sat na Britancu stao je točno u vrijeme potresa u Zagrebu
Sat na Britancu stao je točno u vrijeme potresa u Zagrebu

Rekao je da je ministarstvo Nacionalnom stožeru civilne zaštite predložilo da im da popis osoba po kojima bi trebali biti dodijeljeni stanovi u državnom vlasništvu, istaknuvši da će brojka dostupnih stanova biti veća nakon procjene sigurnosti imovine. 

Naveo je da se 2160 nekretnina kojima je država vlasnik ili suvlasnik, nalaze u nultoj, prvoj te dijelu druge zone Zagreba koje su pogođene potresima 22. ožujka. Od toga, 1416 nekretnina su poslovni prostori, odnosno 744 su stanovi, a službenici su uspjeli obići jednu trećinu tih nekretnina. 

Ispovijest vatrogasca: Prvi su krenuli u pomoć nakon potresa
Ispovijest vatrogasca: Prvi su krenuli u pomoć nakon potresa

"U jednoj trećini koju smo za sada uspjeli obići, za 30 stanova uspjeli smo utvrditi da su sigurni za stanovanje. Od toga smo 10 opremili, 10 ćemo opremiti do kraja tjedna, a 10 ćemo imati spremno do ponedjeljka, što smo predložili i stožeru civilne zaštite da nam dostavi popis osoba po nekim prioritetima kojima bi trebali biti dodijeljeni stanovi", ustvrdio je Banožić.

Upitan o gospodarskim mjerama pomoći gospodarstvu zbog krize izazvane koronavirusom, Banožić je istaknuo da je Ministarstvo državne imovine donijelo odluku o tromjesečnoj odgodi plaćanja zakupnina za nekretnine u državnom vlasništvu, a da Vlada priprema novi paket mjera za pomoć gospodarstvu koji će uključivati i mjere koje se odnose na državne nekretnine.

'Nismo se testirali na koronu, a potres je bio baš zastrašujuć...'
'Nismo se testirali na koronu, a potres je bio baš  zastrašujuć...'

Na pitanje je li primjereno da Narodne novine svojim djelatnicima isplaćuju uskrsnice u tim okolnostima,, Banožić je kazao da je u tijeku komunikacija sa svim trgovačkim društvima koja se nalazi na popisu tvrtki od strateškog interesa za Hrvatsku.

Na dodatno pitanje hoće li država tražiti da se ne isplate uskrsnice, Banožić je kazao da će "to biti poruka tim tvrtkama". 

U Gornjoj Stubici 35 objekata više nije sigurno za život

Naselje Slani Potok jedno je od najteže stradalih u Gornjoj Stubici, općini u kojoj 35 objekata više nije sigurno za život, a očekuje se da će taj broj nakon kompletnog obilaska terena biti još veći, rekao je u četvrtak načelnik te općine Jasmin Krizmanić na konferenciji za novinare.

"Naši statičari su odmah nakon potresa izašli na teren i locirali smo najugroženije objekte. Ljude smo savjetovali da napuste te objekte i oni su nas poslušali. Još obilazimo teren i mislim da će broj biti vjerojatno i veći od 35”, kazao je Krizmanić.

Prijavljeno je 240 objekata koji su u nekoj mjeri oštećeni. Povjerenstvo je zasad pregledalo njih 110, a načelnik očekuje da bi sutra trebao biti završen taj proces. Velika su oštećenja i sakralnih objekata na tom području, dodao je, a prisutni su i komunalni problemi poput zamućenja vodovoda.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar dodao je kako očekuju da će brojka potpuno uništenih objekata porasti za 10 do 15 na području Gornje Stubice. Tome treba pribrojiti i Donju Stubicu, grad čiji se rezultati procjena očekuju u petak.

"Prva procjena šteta bi bila preko 40 milijuna kuna, a bliže 50 milijuna, no o tome ćemo detaljnije kad se obavi posao do kraja. Uzmimo u obzir da su izvorni prihodi Gornje Stubice između 7 i 8 milijuna kuna, Donje oko 13 milijuna, a 20% bi trebala biti šteta izvornih prihoda da se proglasi elementarna nepogoda. Onda se iz ovoga vidi kolika je zapravo šteta nastala i koliki je pritisak na lokalnu samoupravu”, istaknuo je župan Kolar.

Dodao je i da su obilaskom terena željeli iskazati podršku stanovnicima općine.

"Logično je, s obzirom da je Zagreb naš glavni grad, da je najveća pažnja posvećena tome, ali je bitno da institucije koje vode brigu o tome imaju isti tretman za sve stradale bez obzira gdje se oni nalaze, i ja sam uvjeren da će tako i biti”, rekao je župan Kolar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti