Obavijesti

News

Komentari 73

Dan antifašizma: Državni vrh građanima čestitao praznik

Dan antifašizma: Državni vrh građanima čestitao praznik

Povijesne zasluge hrvatskih antifašista dostojanstveno obilježavamo, s punim poštovanjem prema svim žrtvama tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata, poručila je predsjednica

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Gabar-Kitarović čestitala je u četvrtak svim hrvatskim državljankama i državljanima Dan antifašističke borbe istaknuvši da su hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje 22. lipnja 1941. u šumi Brezovici započeli četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava.

Svojim sudjelovanjem na strani Saveznika hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Proglašenjem Federalne Države Hrvatske i drugim odlukama ZAVNOH-a sačuvana je hrvatska državnost i postavljen temelj za proglašenje demokratske i neovisne Republike Hrvatske, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu.

Te povijesne zasluge hrvatskih antifašista dostojanstveno obilježavamo, s punim poštovanjem prema svim žrtvama tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata. Svim hrvatskim državljankama i državljanima srdačno čestitam Dan antifašističke borbe, istaknula je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Gabar-Kitarović.

Plenković: Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u četvrtak građanima Dan antifašističke borbe istaknuvši da je Hrvatska, danas kao moderna i demokratska država, sazdana na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, a Vlada se svakodnevno i aktivno zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode i mira, vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji su među temeljnim ustavnim vrijednostima suvremene Hrvatske.

"U ime Vlade i svoje osobno, svima čestitam Dan antifašističke borbe, kojim obilježavamo oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata i pobjedu Saveznika nad Hitlerom.  Antifašizam, kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti u razvoju demokracije, utkan je u temelje hrvatske državnosti", istaknuo je premijer u čestitki te podsjetio da su pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugome svjetskom ratu pridonijeli i brojni hrvatski antifašisti. 

"Pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu pridonijeli su i brojni hrvatski antifašisti kojima na današnji dan odajemo počast te se sa zahvalnošću prisjećamo svih ljudi koji su svoje živote dali u borbi za slobodu." 

S više od 230 tisuća boraca, Hrvatska se danas, istaknuo je Plenković, može ponositi time što je tada imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi, a prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, jedan je od simbola hrvatskog doprinosa tom otporu nacizmu i fašizmu.

"Hrvatska, danas kao moderna i demokratska država, sazdana je na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, a Vlada se svakodnevno i aktivno zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode i mira, vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji su među temeljnim ustavnim vrijednostima suvremene Hrvatske", poručio je hrvatski premijer čestitajući građanima Dan antifašističke borbe.

Jandroković: Hrvatska je trajno opredijeljena u promicanju antifašizma

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je u četvrtak Dan antifašističke borbe koji se obilježava u spomen na 22. lipanj 1941. u šumi Brezovica kod Siska kada je ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi - Prvi sisački partizanski odred te je istaknuo kako je pobjeda nad fašizmom u Drugome svjetskom ratu, čemu je pridonio i antifašistički pokret u Hrvatskoj, odredila budućnost suvremene Europe.

„Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam u ime Hrvatskog sabora i osobno ime Dan antifašističke borbe. 22. lipnja obilježavamo dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi, Prvi sisački partizanski odred. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu čemu je pridonio i antifašistički pokret u Hrvatskoj odredila je budućnost suvremene Europe. Trajna opredijeljenost Republike Hrvatske u promicanju antifašizma potvrđena je u izvorišnim osnovama Ustava kao i u Deklaraciji o antifašizmu Hrvatskoga sabora", navodi se u čestitki.

Istaknuo je da Hrvatska dijeli vrijednosti suvremene Europe i odbacuje svaki oblik ekstremizma i totalitarizma.

"Današnja samostalna i neovisna Republika Hrvatska, čiji je temelj Domovinski rat, okrenuta je prema budućnosti, te u potpunosti dijeli vrijednosti suvremene Europe – mir, slobodu, demokraciju, toleranciju, solidarnost, međusobno uvažavanje i uvažavanje različitosti, kao i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma“, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u povodu Dana antifašističke borbe.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca